Esther Diepenbroek en Henk Rijks. Foto: Frank Vinkenvleugel
Esther Diepenbroek en Henk Rijks. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Kulturhus TV verslaat verkiezingsdebat

DINXPERLO - Rechtsreeks vanuit het hart van Dinxperlo, de foyer van het Kulturhus, werd zaterdagmiddag een live uitzending verzorgd door Kulturhus TV in samenwerking met DinxperFM over de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. De afgevaardigden van D66, Christen Unie, Progressieve Partij, GemeenteBelangen, Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging (HMV), CDA en VVD gingen in debat. De presentatie was in handen van Carole Klappe en Albert Swinkels en in de pauze was er een prachtig muzikaal intermezzo van Margo en Carlijn.

Door Waltraud Wensink

Ondanks wat technische problemen met het geluid, die overigens netjes verholpen werden, stond er een strak programma. De verschillende partijen mochten reageren en in debat gaan over zeven stellingen die hen werden voorgelegd. Het ging hierbij om belangrijke punten voor Dinxperlo. Per onderwerp kregen de partijen tien minuten de tijd om hier iets over te vertellen en hun standpunt toe te lichten. Tien minuten bleken echter voor sommige onderwerpen echt erg kort. Dat heeft ook wel te maken met het feit dat politici niet altijd in de gaten hebben wat 'kort en bondig' inhoudt. Carole Klappe hield de regie als er te veel van het onderwerp werd afgeweken.

Zeven onderwerpen
De onderwerpen waren de nieuwe locatie voor Jumbo Arentz, sport en recreatie (onder andere toekenning subsidies), wonen (onder andere het tekort aan starterswoningen), verkeer en vervoer (waar de rondweg Beggelderdijk aan bod kwam), openbaar bestuur en financiën (waarbij het betrekken van burgers één van de aandachtspunten was), duurzaamheid (afvalinzameling en het wegvallen van Kringloop Aktief) en tenslotte zorg en welzijn (onder andere over jongerenketen). Tussen de discussiepunten door werden er filmpjes vertoond die in Dinxperlo werden opgenomen, waarbij de stellingen werden voorgelegd aan de burgers.

Tijd voor interactie met het publiek in de foyer was er eigenlijk net iets te weinig, ook al probeerde men dit op het eind van het programma nog even te doen. De aanwezigen wilden wel een paar kritische noten kwijt. Daarbij bleek dat mensen uit bijvoorbeeld Dinxperlo en Bredevoort zich niet voor honderd procent gehoord voelen door de gemeente Aalten. Waarmee de politici het overigens weer lang niet allemaal mee eens waren. "De gemeenteraad wordt door de burgers gekozen en het moet maar eens afgelopen zijn met Dinxperlo, Aalten en Bredevoort afzonderlijk van elkaar te zien. We zijn er als raad voor iedereen en zijn een verlengstuk voor onze burgers; het is één gemeente Aalten."

Aan de reacties uit het publiek te horen mag er best wat meer tijd aan de onderwerpen besteed worden. De opzet werd bij de aanwezigen goed ontvangen. Juist voor wie denkt of vindt weinig verstand te hebben van politiek, was het allemaal goed te volgen. Het is een prima manier gebleken om de burgers voor te bereiden op de verkiezingen en hen erbij te betrekken. De uitzending van het debat is terug te bekijken op Facebookpagina van Kulturhus TV en op Youtube KulturhusTV.

En dan is het op 21 maart aan de inwoners van de gemeente Aalten om te kiezen.

Aandachtig luisterend publiek. Foto: Frank Vinkenvleugel
Johan Pennings en Henk Meerdink. Foto: Frank Vinkenvleugel
Hennie Ostendorp-Plucker. Foto: Frank Vinkenvleugel
Margo en Carlijn. Foto: Frank Vinkenvleugel
Martin Veldhuizen en Alex Walter. Foto: Frank Vinkenvleugel