Alexander van der Graaff woont weer in zijn ouderlijk huis, waar de portretten van zijn ouders aan ze herinneren. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Alexander van der Graaff woont weer in zijn ouderlijk huis, waar de portretten van zijn ouders aan ze herinneren. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Na twintig jaar keert D66 terug in de gemeenteraad

Nieuwsgierig naar alles wat leeft

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Na een afwezigheid van twintig jaar verwacht D66 terug te keren in de gemeenteraad van Aalten. Lijsttrekker Alexander van der Graaff heeft veel vertouwen in een goede uitslag op 21 maart. Hij durft op twee zetels te hopen. "Eén zou jammer zijn. Soms hoop ik wel eens op drie." Daarvoor heeft zijn partij voldoende goede kandidaten, zegt hij. "Wij brengen kwaliteit in de raad. Wij bieden een alternatief waar mensen op wachten. "Fijn dat jullie er zijn", hoor ik veel zeggen." Het belangrijkste is echter dat de partij in de raad komt en dat "we er over twintig jaar nog in zitten."

Door vader en grootvader
De lijsttrekker van D66 mag met zijn 38 jaar nog als een jong politicus beschouwd worden. De onlangs overleden Ruud Lubbers was een "soort" voorbeeld voor hem. Hij heeft Lubbers in 2004 een hele dag mogen begeleiden. Van der Graaff liep toen stage bij het Europees parlement. Lubbers was er gastspreker. "Ik kreeg interesse voor politiek omdat mijn vader en grootvader die ook hadden." Lubbers was toen de "man die regeerde". De laatste regering van Lubbers maakte hij al meer bewust mee. Daarna kwamen de paarse regeringen met D66. "Een fascinerende tijd." Hans van Mierlo werd eveneens een inspiratiebron. "Het volgen van politiek slijpt je geest."

Van der Graaff wilde de politiek begrijpen. "Ik wilde weten waarom mensen boos of tevreden zijn. En welke groep bedien je dan bij tevredenheid. Het liefst wil je het voor iedereen goed doen. Je gaat dan op zoek naar een club waar je je het meest thuis bij voelt en die dit probeert te doen voor een zo groot mogelijk groep. De ChristenUnie en GroenLinks zijn er voor een beperkte groep, die kleiner en fanatieker is. D66 is een brede partij. Het is een middenpartij geworden, die veel mensen aanspreekt." Van der Graaff was al in Nijmegen, waar hij bestuurskunde studeerde, lid van D66. Een afdeling in Aalten miste hij. Het was tijd voor de terugkeer van D66. "Mits er voldoende mensen te vinden waren." Ruim een jaar geleden is hij daar mee begonnen. Hij organiseerde een startbijeenkomst, waar mensen op af kwamen, van wie hij dacht "daar zit muziek in, hier kunnen we wat mee". Sommige waren al lang lid van D66, andere waren nieuw. "Het is een hele leuke club."

Verbindingen leggen
Na zijn studie is Van der Graaff gaan werken bij een uitzendbureau. Hij werkt vanuit Zwolle, maar hij is regelmatig onderweg in de Achterhoek. Hij begeleidt mensen die een vaste baan of tijdelijke opdracht zoeken bij technische bedrijven. Hij bezoekt die bedrijven om de behoefte te inventariseren. Hij had na de studie ergens ambtenaar kunnen worden of misschien wel beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. "Als je meteen de ambtenarij ingaat, kom je nooit meer terecht in het bedrijfsleven. Daarom heb ik eerst daarvoor gekozen." Dat verbindingen leggen tussen de behoeften van mensen en de wensen van bedrijven heeft raakvlakken met hoe hij zijn rol in de politiek ziet. "Als gemeenteraadslid kijk je ook hoe je de wensen van inwoners en plaatselijke organisaties kunt invullen."

Van der Graaff koos ook voor het werk bij het uitzendbureau, omdat hij daardoor regelmatig in Aalten bij zijn ouders op bezoek kon gaan. Zijn vader was al lang chronisch ziek en de zorg kwam grotendeels neer op zijn moeder, die het daarmee zwaar had. Waar mogelijk ondersteunde hij zijn moeder. Nadat zij was overleden ging zijn vader naar het verzorgingstehuis, waar hij hem vaak bleef bezoeken. Intussen was hij weer in het huis van zijn ouders gaan wonen om dichtbij te zijn. Vanaf zijn middelbare schooltijd is hij eigenlijk zelf al mantelzorger geweest en hij weet uit eigen ervaring dat het leven daardoor niet altijd gemakkelijk is. Deze ervaring heeft hem mede gemotiveerd politiek actief te worden. Hij wil zich inzetten voor anderen. Daarom is er in het programma van D66 ook aandacht voor de mantelzorgers. Hij vindt dat die veel meer ondersteuning moeten krijgen.

Buurman & Buurman
In zijn vrije tijd is Alexander van der Graaff graag diskjockey. "Samen met de buurman draai ik dan plaatjes. Soms treden we ook op. We staan dan op festivals, maar ook bijvoorbeeld bij Setz, Leuven en Schiller. Het is een leuke hobby." De lijsttrekker draait dan vooral klassiekers uit de 90's en 00's. "Veel dance, techno en house." Hij haalt echter zijn neus niet op voor oudere muziek. Hij houdt van de muziek van zijn vader, zoals de Golden Earring, Fleetwood Mac en de Creedence Clearwater Revival. "Bij muziek heb ik een brede interesse. Ik kan me goed verplaatsen in allerlei verschillende typen muziek." Van der Graaff ziet meteen een parallel met de politiek. "Ik ben geïnteresseerd in allerlei groeperingen in de samenleving. Ik ben nieuwsgierig naar alles wat leeft."


Jong ontmoet oud tijdens pannenkoekdag

BREEDENBROEK - Op vrijdag 16 maart is de Nationale Pannenkoekdag. Voor het eerst gaat ook basisschool De Borckeshof uit Breedenbroek hier aan deelnemen. Onder het motto 'Jong bakt voor oud' zetten kinderen van alle groepen ouderen in het zonnetje met zelfgebakken pannenkoeken. De ouderen die wonen in de bebouwde kom van Breedenbroek en ouder zijn dan 75 jaar zijn uitgenodigd, ongeveer 50 personen. Naast de ontmoeting met de kinderen biedt dit evenement de ouderen ook de gelegenheid om een kijkje te nemen op de basisschool in de dorpskern. En, om elkaar als leeftijdsgenoten te ontmoeten. De nationale pannenkoekdag wordt georganiseerd door de ouderraad van De Borckeshof. "We hopen op veel aanmeldingen en gaan er een gezellig feestje van maken", aldus een vertegenwoordiger van de ouderraad. En dat is zoals Nationale Pannenkoekdag bedoeld is: een feestje voor jong en oud met oer-Hollandse, zelfgebakken pannenkoeken in de hoofdrol.