De fusiecommissie heeft veel vertrouwen in de toekomst als één grote club: DIOS. Foto: Frank Vinkenvleugel
De fusiecommissie heeft veel vertrouwen in de toekomst als één grote club: DIOS. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Fusieclub zaalsportverenigingen gaat DIOS heten

DINXPERLO – De naam is bekend: de fusieclub van zaalsportverenigingen in Dinxperlo gaat DIOS heten. Met de DI van Dinxperlo en OS voor OmniSport. Als het aan de fusiecommissie ligt, die zo'n twee en een half jaar bezig is geweest met de voorbereiding, is DIOS per 1 augustus een feit.

Door Lydia ter Welle

In de zomer van 2015 kwamen de zaalsportverenigingen voor het eerst bijeen. Favorita (volleybal), Limit Stars (basketbal), BC Euro (badminton), Represta (gymnastiek en dynamictennis) en FC Dinxperlo (zaalvoetbal) besloten de mogelijkheden te onderzoeken voor het samengaan van deze clubs tot een omnisportvereniging. Na enige tijd haakte FC Dinxperlo af, omdat deze club zich meer verbonden acht met de veldvoetbalclubs dan met de zaalsportclubs. De overige vier clubs met vijf takken van sport gingen door met de plannen, met Henk Teunissen als onafhankelijk procesbegeleider.

Fusiecommissie ziet stemming vol vertrouwen tegemoet

Meer kansen
Reden voor de clubs om plannen tot samengaan te smeden, is omdat zij meer kansen en mogelijkheden zien voor een grote sterke omnisportvereniging, dan voor meerdere aparte clubs. Jan van der Horst, namens Favorita in de fusiecommissie, legt uit: "We maken allemaal gebruik van de Eurohal. Als we straks één grote club zijn, kunnen we veel effectiever omgaan met de ruimte in de hal. Bovendien heeft de club dan één 'algemeen' bestuur, dat de algemene taken vervult om de sporten te faciliteren. Met daarnaast natuurlijk mensen vanuit elke tak van sport die sportspecifieke taken vervullen. En ander voordeel is dat je elkaars kennis kunt gebruiken, en dat je veel eenvoudiger acties kunt opzetten om jeugd voor sport te interesseren. Je hebt immers veel meer sportmogelijkheden te bieden. Ook kunnen we eenvoudiger doelgroepen als ouderen of mensen met een beperking bedienen. We willen echt een vereniging voor heel Dinxperlo zijn, waar allerlei binnensporten kunnen worden beoefend. En wie lid is van de club, kan natuurlijk ook eenvoudig aan meer sporten meedoen." Als ander belangrijk punt noemt hij het vergroten van het netwerk en van de achterban, zodra er sprake is van één grote vereniging. Hoeveel leden de nieuwe club zal hebben, weten de kandidaat-bestuurders niet eens exact, maar ze denken 5- tot 600.

Mei/juni in stemming
De fusiecommissie heeft een procesplan opgesteld. "Natuurlijk hebben we tussendoor steeds onze achterban op de hoogte gehouden van de plannen en ontwikkelingen. Er kwamen wel vragen, maar vooral van praktische aard. Het ligt in de bedoeling om in mei, uiterlijk juni het voorstel tot samengaan in de diverse ledenvergaderingen ter stemming te brengen. Als zij allemaal instemmen, kan het formele deel worden afgerond, van statuten vaststellen en ter inzage leggen tot de formele oprichting van DIOS. Het streven is om dat op 1 augustus rond te hebben, zodat het nieuwe sportjaar voor alle sporters van start kan onder de vlag van DIOS", vertelt Remco van Maanen, namens BC Euro in de fusiecommissie.
Als de afzonderlijke ledenvergaderingen instemmen met het samengaan, is het de bedoeling dat de oude clubs tegelijk opgaan in de nieuwe clubs. Om het voor de leden zo eenvoudig mogelijk te houden, gebeurt dat in eerste instantie op dezelfde voorwaarden en met dezelfde contributie als bij de oude clubs. Binnen een periode van drie jaar wordt vervolgens alles geharmoniseerd, zodat voor iedereen helder en gelijk is op welke voorwaarden men lid is van DIOS, en wat men betaalt voor het beoefenen van één of meer sporten.

Keuze valt op DIOS
Eind vorig jaar werd Dinxperlo opgeroepen om namen te bedenken voor de nieuw te vormen club. Zo'n vijftig reacties kwamen binnen. Daaruit maakte de fusiecommissie een keuze van mogelijke namen, waarop vervolgens kon worden gestemd via een website. Daaruit kwam met grote meerderheid de naam DIOS naar voren, met meer dan 50 procent van de ongeveer 230 stemmen. De naam DIOS werd bedacht en ingebracht door Koos Nederlof.

Sponsoren en secretaris
Nu loopt het proces van het ontwerpen van statuten, maar ook van bekijken hoe de huisstijl wordt: er moet een logo komen, clubkleuren, een tenue worden ontworpen. "En dan moeten de tenues nog worden gemaakt. Dat is een hele klus, niet alleen qua ontwerp en productie, maar ook qua financiering. Sponsoren zijn dus welkom!", zegt. Hans ter Beek. "Maar er moet ook een bestuur worden gevormd. Voor een deel wordt dat volgens de plannen gevormd met leden van de fusiecommissie (Remco van Maanen, Maartje Hakze, Hans ter Beek, en Jan van der Horst). Maar we zoeken bijvoorbeeld nog een algemeen secretaris. Dat hoeft niet iemand te zijn met verstand van één van de sporten. Het kan gewoon iemand zijn met wat tijd en kennis van secretariaatswerk. En zo zijn alle mensen die ons met hun kennis en expertise willen helpen, welkom. DIOS moet een vereniging van, voor en met Dinxperlo worden."
Eerst moeten de ledenvergaderingen van de vier 'oude' clubs nog instemmen met het fusievoorstel. "Maar daar hebben we een goed gevoel over en veel vertrouwen in!", aldus de fusiecommissie.

Jan van der Horst (rechts) bedankt bedenker Koos Nederlof van de naam DIOS met een flesje wijn. Foto: Frank Vinkenvleugel