De winnaars met hun prijzen. Foto: Frank Vinkenvleugel
De winnaars met hun prijzen. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Scholieren in ban van koersbal

DINXPERLO - Op vrijdag 23 maart vond in het Kulturhus in Dinxperlo een grote koersbalwedstrijd plaats. Koersbal is een tak van sport, die in Nederland vrijwel uitsluitend wordt beoefend door senioren, dit in tegenstelling met Engelstalige landen, als Australië, Groot Brittannië en Nieuw Zeeland, waar deze sport zijn oorsprong vindt als 'bowls' en daar zowel in- als outdoor wordt beoefend door mensen van alle leeftijden.

In Dinxperlo bestaat koersbal al sinds 2012 en na een wat moeizame start speelt nu al jarenlang een enthousiaste seniorengroep van circa vijftien mensen vrijwel elke vrijdagmiddag koersbal in het Kulturhus. Ook worden daar tijdens de koffie-break van een half uurtje wekelijks de problemen van Dinxperlo en de rest van de wereld opgelost, en nieuwtjes uitgewisseld.
Sinds november van vorig jaar is daar op initiatief van Steffan Rexwinkel van Figulus verandering in gekomen. Toen begon om de week een clubje van acht tot tien kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs mee te spelen met enkele senioren, voorafgaand aan de 'gewone' koersbalmiddag. Groepjes scholieren van de Liboriusschool kregen gedurende drie maanden instructie van koersbalspelers van het eerste uur Wim en Joke Boomsma.
Zij waren het ook, die vonden dat een dergelijke periode een waardige afsluiting verdient in de vorm van een koersbalwedstrijd. Die vond plaats op 23 maart. Hiervoor trad die dag een groep van bijna zestig scholieren van de Sint Liborius aan, met een flink aantal senioren, enkele leerkrachten en Steffan Rexwinkel.
De wedstrijd, waarmee voor jong en oud een plezierige periode werd afgesloten, kende alleen maar winnaars; de hoogste scores kwamen deze dag echter van Luna Kemink (groep 6), Lukas Sins (groep 6), Ivar Tempels (groep 7) en Luuk Bosman (groep 8), die daarvoor uit handen van Joke en Wim een beker, de paashaas en van alle aanwezigen een welverdiend applaus ontvingen.


Solarpark Hietveld krijgt steun college

DINXPERLO – Burgemeester en Wethouders vragen de gemeenteraad om een "verklaring van geen bedenkingen" af te geven voor de realisatie van een zonnepark. Het "solarpark Hietveld" wordt aangelegd op weilanden tussen de Helmkamp, Rietstapperweg en de Beggelderdijk. Deze gronden behoorden tot de uitbreidingszone van het bedrijventerrein. De eigenaren hebben nu gekozen voor een andere bestemming. Het park wordt landschappelijk goed ingepast, zodat het nauwelijks zichtbaar is.

Door Bernhard Harfsterkamp

De percelen hebben nu voor het grootste deel de bestemming "agrarisch". Om het park te realiseren moet een houtsingel die dwars door het perceel loopt worden verwijderd. Elders op het terrein wordt nieuw groen aangeplant. De rijen zonnepanelen staan op kolommen. De bovenkant van de panelen komt ruim twee meter boven het maaiveld. De hoogte is vergelijkbaar met die van een schutting op een achtererf. Eronder komt weiland waar schapen kunnen grazen. Rondom het park komt een hekwerk. Aan de noordkant komt opgaande beplanting. De rest van het park wordt omzoomd met bloemenrijke randen.

Geen recht op vrij uitzicht
B en W vinden dat het terrein geschikt is voor het solarpark en noemen als extra argument dat het bijdraagt aan de duurzaamheidsambitie. De ontwikkelaars van het park hebben de omwonenden geïnformeerd. Alleen de bewoners van de Beggelderdijk hebben bedenkingen tegen het plan. Zij zijn op zich niet tegen, maar vinden dat de panelen te dichtbij hun erfgrens worden geplaatst. Zij vinden dat dit ten koste gaat van hun huidige vrije uitzicht. Zij stelden voor om de zonnepanelen in westelijk richting te verplaatsen. Solarpark Hietveld vindt het echter een evenwichtig plan en wil hier niet op in gaan. B en W stellen dat er geen recht op vrij uitzicht bestaat. Ook bij de huidige bestemming waren er ontwikkelingen mogelijk geweest, zoals de aanplant van bomen of kerstbomen, die het vrije uitzicht hadden kunnen veranderen.

Als de gemeenteraad heeft uitgesproken geen bedenkingen tegen het plan te hebben, zal de procedure voor het verlenen van een omgevingsvergunning worden opgestart. Eerst wordt het plan voor het solarpark echter nog besproken in het Ronde Tafelgesprek Ruimte van 10 april. Daar kan ook ingesproken worden door iedereen, die bezwaren heeft tegen de ontwikkeling van het park.


Bijeenkomst 'Omgaan met verlies'

REGIO - In het Borchuus in Varsseveld wordt op dinsdagavond 10 april vanaf 19.30 uur een bijeenkomst gehouden voor mantelzorgers met als onderwerp 'Omgaan met verlies'.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. Er is deze avond aandacht voor verschillende soorten van verlies en het omgaan met de reacties daarop. Er is volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Dit thema wordt verzorgd door Trudy Willems, werkzaam in de palliatieve zorg. De bijeenkomst is gratis toegankelijk voor mantelzorgers uit de regio. Voor meer informatie en aanmelding kan men terecht bij VIT-hulp bij mantelzorg, tel. (0544) 82 00 00 of e-mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.