Johnny Sloetjes en Henri Kip met enkele geitjes. Foto: Frank Vinkenvleugel
Johnny Sloetjes en Henri Kip met enkele geitjes. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Ranchers van het hertenkamp zetten zich dagelijks in

DINXPERLO - Het Welinkbos, en met name het Hertenkamp. Wie is er niet als klein kind geweest met zijn ouders, wie heeft er vroeger niet gespeeld, wie wandelt er niet met de honden, wie gaat er nu niet met de kleinkinderen naar toe? Zo lang we ons kunnen heugen is het er al, maar het is lastig te achterhalen hoe lang dat nou precies is. Voor Johnny Sloetjes en Henri Kip maakt dat echter ook niet zo veel uit. Dat zijn namelijk de twee vrijwilligers die zich iedere dag weer opnieuw inzetten voor de verzorging van de dieren in het hertenkamp van het Welinkbos.

Door Waltraud Wensink

Volgens internet stammen de eerste berichten over het Welinkbos uit 1890 waar men toen nog sprak over 'Dinksperloo' en 'Weelinkbosch' en in 1934 werd in het kader van werkverschaffing de vijver met fontein aangelegd. Dat is dan ook hoogstwaarschijnlijk de periode waarin het hertenkamp is ontstaan. In de Graafschap-bode van 1934 werd ook beschreven dat - 'om de aantrekkelijkheid vooral voor pensiongasten te verhogen' - een bedrag bijeengebracht is om een vogelverzameling te plaatsen. In dat stukje worden ook de herten al benoemd.

'Alleen tijd, geen geld'
Maar dat stukje geschiedenis is niet iets waarmee de huidige bezoekers zich bezighouden. De mensen komen met plezier naar het Welinkbos. Sloetjes: "De mensen komen eigenlijk het hele jaar door en wij zorgen voor het wel en wee van alle dieren in het hertenkamp. Ik ben dol op dieren en vroeger wilde ik graag boer worden maar dat zat er helaas niet in. Nu kost het ons alleen tijd maar geen geld want de gemeente Aalten blijft eigenaar."

Ook Henri Kip - die zijn achternaam mooi mee heeft - doet het werk rond de verzorging van de dieren met veel plezier. "Ik ben hobbymatig veel met dieren bezig en doe ook mee aan tentoonstellingen met diverse soorten kippen. Het is mooi om op deze manier mijn hobby ook vorm te geven in het hertenkamp. Voorheen deden we dit allemaal in werktijd ' maar vanwege bezuinigingen is er gekeken naar een andere oplossing. Wij doen het nu buiten onze eigen uren om en zijn dus vrijwilligers die zich hier mee bezig houden. Dat doen we zowel vóór als ná onze eigen werktijd", zegt Kip.

En dat is niet niks, want de dieren worden iedere dag verzorgd. Sloetjes: "We doen het nu een jaar of drie op deze manier en we zijn om de week aan de beurt. Ook in de weekenden en vakanties gaat dit gewoon door. We proberen dit dan ook op elkaar in goed overleg af te stemmen. Er gaat wel tijd in zitten want soms redden we het niet met een uurtje per dag. Er kunnen altijd omstandigheden zijn waardoor je er wat langer bent. We verzorgen en voeren de dieren, houden in de gaten of ze gezond zijn en proberen de populatie in stand te houden. Ook doen we kleine onderhoudswerkzaamheden als dat nodig is."

Hertenkamp populairder dan ooit
Het hertenkamp lijkt overigens populairder dan ooit en er is zelfs een Facebookpagina in het leven geroepen. Daar staan dan prachtige foto's op als er bijvoorbeeld jonge geitjes geboren zijn of als er nieuwe eenden zijn. Sloetjes: "Onlangs hadden we twee nieuwe mandarijneenden, die er na een half uurtje echter al weer tussenuit gingen. Na een tijdje werden ze toch weer op de vijver in het bos gesignaleerd dus ze zijn wel in de buurt gebleven." Kip: "We proberen het allemaal wat meer naar de mensen toe te brengen. Ook voor de schoolkinderen die regelmatig het bos bezoeken is het mooi dat ze er ook iets van opsteken. Zo proberen we ook andere kippenrassen in het hertenkamp te plaatsen om te laten zien dat er meerdere soorten zijn. Via George Donkersloot van DinxperWick komen er mooie bordjes op standaards waar informatie op komt te staan over de dieren. Dat project wordt deze zomer afgerond."

Maar er zijn meer leuke weetjes over het hertenkamp. Bijvoorbeeld dat er met regelmaat verse eieren te halen zijn. Deze staan dan vaak in een doosje op een stoel voor de poort van het hertenkamp of net binnen handbereik achter de poort. Deze mag iedereen dan gratis meenemen. Kip: "Ook krijgen we verzoeken voor pauwenveren of een hertengewei. Als je dit vroeg genoeg aangeeft houden we er rekening mee. De pauwenveren steken we ook wel eens door het gaas zodat mensen ze mee kunnen nemen en vaak gebeurt dat ook wel."

Sloetjes voegt daar aan toe: "Ons 150 ste Facebook lid kreeg ook een doosje eieren cadeau. Inmiddels hebben we maar liefst 180 volgers maar het zou mooi zijn als dat er meer werden." De beide heren geven ook aan dat ze het fijn vinden dat ze eigenlijk weinig te maken hebben met overlast of vernielingen. Sloetjes: "Een kleine tip voor de mensen die de dieren willen voeren, graag oud, het liefst gedroogd brood, maar opletten dat er geen schimmel op zit want dat is niet goed voor de dieren. Ook fruit waar een schil omheen zit is niet altijd even goed en spaghetti hoeft ook niet perse. Het hertenkamp is immers geen afvalverwerkingsbedrijf. Als de bezoekers zien dat er al heel veel voer ligt bij het hek, dan het verzoek om het in de groene container vooraan in het bos bij het hek te doen. Dan zullen wij het verdelen over de rest van de dagen. Maar we mogen eigenlijk wel stellen dat de mensen er over het algemeen heel goed mee omgaan."

Wensen
Naast kippen, geiten, ganzen, kalkoenen, pauwen, en herten hebben onze beide 'ranchers' ook de zorg voor de mooie grote volière in het bos met alle gezellig kwetterende vogels. Kip: "Het is een mooie volière waar alles op en aan zit. Het enige wat ik jammer vindt is dat het dubbel gaas heeft. Dan zie je ze wat minder goed. Aan de andere kant is het voor de veiligheid en welzijn van de vogels wel beter."

Ze zijn goed bezig de twee vrijwilligers van het Hertenkamp. Ze hadden graag nog mee willen doen aan NLdoet om samen met andere vrijwilligers het een en ander te doen in het hertenkamp. "Helaas kon dat vanwege het hygiëneprotocol in verband met Q-koortsdreiging niet doorgaan op dit moment. We moeten ons aan allerlei regels en wetten houden voor het behoud van mens en dier. We willen dit graag op een later tijdstip alsnog oppakken, als het weer wat mooier is, en het wél kan", zegt Sloetjes.

Op de vraag wat ze graag nog zouden willen voor het hertenkamp, zegt Kip: "Het zou mooi zijn als er een mooie verwarmde bak, een soort dicht kippenhok, zou komen, met aan de voorkant glas ervoor. Dan zouden we daarin de kuikens kunnen laten lopen tijdens het opgroeien zodat iedereen kan meekijken. Die zouden we dan vlak voor het hek willen plaatsen op een mooie plek. Nu hebben we die mogelijkheid nog niet, maar wie weet meldt zich ooit nog eens een sponsor en kunnen we dat laten bouwen, dat zou hartstikke mooi zijn."

Johnny Sloetjes en Henri Kip, de vrijwilligers van het hertenkamp, doen er alles aan om het Hertenkamp zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de bezoekers van het Welinkbos en dat verdient een grote pluim. Deze twee heren zijn het eerste aanspreekpunt voor wie vragen of opmerkingen heeft over het hertenkamp, Een reactie achterlaten op de facebookpagina kan ook. Dat zouden de beide heren heel erg leuk vinden.


facebook.com/HertenkampDinxperlo

Bezoekers worden verzocht om niet met hun 'eigen' schoeisel te betreden, in verband met het gevaar van overdracht van ziekten. Foto: Frank Vinkenvleugel