Uitslag

Ook tevreden over de uitslag van de vorige week gehouden verkiezingen? Velen van ons Dinxpersen zijn dat wel als we de berichten mogen geloven die her en der zicht- en leesbaar zijn. Een plaatselijke partij kan zich verheugen dat zij nu heel wat meer in de belangstelling staat dan vier jaar geleden. Met als resultaat dat er één zetel meer mag worden ingenomen in de nu volgende vier jaar. Een nieuwkomende, landelijke, partij slaagt er in met zijn partijprogramma zo overtuigend over te komen dat zij twee zetels gaat bezetten. En de grootste partij zag zich genoodzaakt één zetel in te leveren. En de liberalen slagen er met de hakken over de sloot in een zetel meer te behalen. De andere drie behouden hetzelfde aantal of moeten er één inleveren.
Vraagje: hoe kwam jij bij het stembureau? Moest jij met de fiets of zelfs nog met de benenwagen? Zooooo 2014!! Het is tegenwoordig helemaal in als je met een limousine ter stembus gaat. En dan niet zo kötterig dat je zelf achter het stuur kruipt, neehee. Je laat je thuis ophalen, wordt begeleid naar het automobiel, je vleit je neer op het aanwezige pluche, zoeft naar de plek der gebeurtenis, men opent het portier voor je, je hand wordt vastgehouden tijdens het uitstappen en je schrijdt dan over de rode loper naar de reeds wachtende ambtenaren. Natuurlijk houdt de burgemeester een wakend oog over de handelingen. Hij heeft zelfs al met zijn tong de rode punt van het potlood gedept. Want het zal je maar gebeuren dat op het moment suprême het schrijfapparaat weigert! Dat kö'j niet hemm'n!

Overigens schept die ene meerzetel (5 ½ % meer stemmen dan het jaar er voor!) wel verplichtingen voor die plaatselijke partij. Ook in een coalitie dient de wil van de kiezer (lees: het eigen partijprogramma) boven aan te staan. Om geloofwaardig te blijven moet je wel waar maken wat je belooft!
Daar krijg je geen uitslag van.

Hol ow goed!
H. Eurneman