Wie komt er in de nieuwe gemeenteraad?

Acht nieuwe gemeente-raadsleden in Aalten

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op vrijdag 23 maart iets na tienen stelde het Centrale Stembureau de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen definitief vast. Hiermee was ook het aantal stemmen per kandidaat vastgesteld. Vijftien kandidaten kregen voldoende stemmen om op "eigen kracht" gekozen te worden. Twee van hem stonden op een onverkiesbare plek op de lijst. Dankzij 291 stemmen kwam daardoor Bert Mateman van het CDA toch opnieuw in de raad. De nummer drie van D66 Gerloeske Brezet passeerde met haar 199 stemmen de nummer twee van haar lijst.

In de gemeente Aalten was het aantal geldige stemmen 12.603. Het opkomstpercentage was 59,15%, iets hoger dan vier jaar geleden. De kiesdeler was 600 stemmen. Een kandidaat die een kwart van de kiesdeler haalde, oftewel 150 stemmen, werd door deze voorkeurstemmen rechtstreeks in de raad gekozen. Natuurlijk moet de partij dan wel voldoende stemmen voor die zetel hebben gehaald. Omdat de lijsttrekkers altijd de meeste stemmen krijgen, het merendeel van de kiezers brengt haar of zijn stem altijd uit op de nummer één, kregen zij allemaal ruim voldoende stemmen. Van de gekozen lijsttrekkers was Martin Veldhuizen bij zijn eigen achterban de populairste. Hij kreeg ruim 65%% van alle VVD-stemmen. Voor de andere lijsttrekkers geldt: Henk Rijks van Gemeentebelangen kreeg bijna 59%, Alexander van der Graaff kreeg ruim 56%, Henk Meerdink van HMV en Johan Pennings van de ChristenUnie kregen allebei ruim 53%, Joop Wikkerink van de Progressieve Partij kreeg bijna 47% en Raimond Smit van het CDA kreeg bijna 35%.

Zestien stemmen tekort
De overige kandidaten die meer dan 150 stemmen haalden zijn Zelma van Alstede, Gerrit Assink, Freek Diersen en Bert Mateman van het CDA, Alex Walter en Margret Rensink van Gemeentebelangen, Esther Diepenbroek van de Progressieve Partij en Gerloeske Brezet van D66. De nummer vijf van de kandidatenlijst van het CDA Quinten Dikschei haalde 134 stemmen en kwam er zestien tekort om in de raad te komen. De nummer twee bij D66 Jeroen Hollema kreeg 22 stemmen.

De overige personen die in de nieuwe gemeenteraad komen zijn Jeroen van Geenen van het CDA, Leo van den Berg en Erik Groters van Gemeentebelangen, Bert Weevers van de Progressieve Partij en Gerben Navis en Henk Hartemink van de VVD. Vergeleken met de oude raad zijn er acht raadsleden nieuw. Van hen heeft Henk Rijks al eerder in de gemeenteraad gezeten. De kans is reëel dat een enkel raadslid later dit jaar benoemd zal worden als wethouder, waarna er nog weer nieuwe gezichten zullen zijn voor de komende vier jaren.


Onderzoek naar borstkanker in Dinxperlo

DINXPERLO - 'Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn.' Vanaf 29 maart kunnen vrouwen uit Dinxperlo in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar weer meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het borstonderzoekscentrum die op de parkeerplaats bij sportpark 't Welink bij sporthal Eurohal staat. Het onderzoekscentrum staat hier tot ongeveer 1 mei.

Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Bevolkingsonderzoek
Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Oost om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. De foto's worden gemaakt door speciaal opgeleide radio-diagnostische laboranten. Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een schriftelijke uitslag. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.
Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Resultaten vorige ronde
In de vorige ronde liet 83 procent van de uitgenodigde vrouwen uit Dinxperlo zich onderzoeken. Bij 2,4 procent van de vrouwen uit Dinxperlo was nader onderzoek nodig. Zij werden doorverwezen naar het ziekenhuis.
Bevolkingsonderzoek Oost streeft er naar om alle vrouwen binnen haar regio in de onderzoekcentra het bevolkingsonderzoek borstkanker aan te bieden. De onderzoekscentra zijn in de meeste gevallen toegankelijk voor mindervalide cliënten. Wie een uitnodiging heeft gekregen voor het Bevolkingsonderzoek borstkanker en rolstoelafhankelijk of slecht ter been is, neemt contact op met de afdeling planning van Bevolkingsonderzoek Oost tel. 088-11 86 390.