Spoken

Een dankbaar onderwerp van gesprek in deze rubriek is, je zult het vast al hebben gemerkt, de gemeente. En wel die verzameling mensen waarop wij om de vier jaar stemmen en waarvan het gepeupel verwacht dat deze netjes en integer hun werk doet. En achteraf kun je dan beoordelen of de gekozenen het goed hebben gedaan of niet. Het ligt dan aan de al dan niet juiste informatie die gegeven wordt om een goed beeld te vormen over dat onderwerp.

Een sprekend voorbeeld over het twijfelachtige waarheidsgehalte zijn voor mij twee dingen in een analyse van een streekjournalist enkele weken geleden in een dagblad. In ons buurdorp zouden het de mannen van invloedrijke families zijn die het voor het zeggen hebben. En niet de gemeenteraad. Raadsleden die zouden wegkijken want die familie passeer je niet zomaar.

Zijn er dan van die families en zo ja, wie zijn dat dan? Nooit heb ik van een oer-0543'er de indruk gekregen dat zijn / haar dorp zou worden geregeerd door zo'n familie. Wel dat wandelgangen en achterkamers volop worden benut voor mening- en zelfs besluitvorming over een bepaald onderwerp. Maar da's geen nieuws. Dat gebeurt overal.

Verder stelt de analyse-journalist dat Dinxperlo net zo conservatief en gereformeerd zou zijn. Nou, dat is in elk geval minder conservatief en al helemaal niet gereformeerd. De journalist zou zich eens moeten afvragen met welke plaats 'het Jeruzalem van de Achterhoek' wordt bedoeld.

Op de eerste dag in de journalistenschool wordt in les één al ingepeperd dat je hoor en wederhoor dient toe te passen. Controleer datgene wat je hoort en maak er geen sensatieverhaal van dat nergens op slaat. Schrijf desnoods de meningen op van beide partijen en geef die weer. Geef er geen eigen draai aan. Je hebt natuurlijk een beeld van iets en dat wil je wereldkundig maken. Prima, maar blijf wel bij de waarheid!

Overigens worden in deze analyse andere punten genoemd die wel hout snijden. Punten die de burgemeester heeft benoemd en waar aan gewerkt moet worden. Vooral een mentaliteitsverandering die er voor zorgt dat bijna elke burger in deze gemeente zich gekend weet.

Hol ow goed!

H. Eurneman