Bestuursleden van wijkvereniging De Wegwijzer op de locatie De Wegwijzer. Foto: Frank Vinkenvleugel
Bestuursleden van wijkvereniging De Wegwijzer op de locatie De Wegwijzer. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Wijkvereniging De Wegwijzer wil duidelijkheid

DINXPERLO - Wijkvereniging De Wegwijzer is boos en teleurgesteld omdat het hen maar niet lukt om duidelijkheid te krijgen over de plannen voor het terrein in hun wijk waar voorheen basisschool De Wegwijzer stond.

Door Lydia ter Welle

Eerst was er sprake van woningbouw en parkeerterrein op de locatie De Wegwijzer, nu is het terrein in beeld als mogelijke vestigingsplaats voor de Jumbo-supermarkt. De wijkvereniging pleit voor woningbouw en is van mening dat het terrein van voorheen de Metaalgaasweverij Dinxperlo, zo'n honderd meter verderop, veel geschikter is voor vestiging van Jumbo en Aldi, zoals eerst de bedoeling was.

Kees Ridderhof, Monique Tans, René Heersink en Petra Knuvink leggen namens de wijkvereniging uit waarom ze boos en teleurgesteld zijn.
"Vijf jaar geleden heeft het terrein bestemming wonen gekregen. Het plan voor woningbouw in combinatie met parkeergelegenheid juichen we van harte toe. Omdat woningbouw, zeker als er gebouwd wordt waaraan behoefte is, zoals woningen voor starters en grondgebonden woningen voor senioren. Parkeergelegenheid is ook prima, dat is goed voor het nabijgelegen winkelcentrum", zegt Petra Knuvink. Ook kan de buurt prima leven met het plan om de Jumbo en de Aldi te verhuizen naar het MD-terrein. "Maar ineens was daar een besluit van de gemeenteraad, waarin de locatie MD vervalt, en er één supermarkt op het terrein van De Wegwijzer moet komen. Als reden werd aangegeven dat het beter zou zijn voor het kernwinkelgebied als de Jumbo op het terrein van De Wegwijzer komt. Toen we dat hoorden, zijn we gaan vragen: hoe ziet het plan er dan uit? Realiseert de gemeente zich wel dat er ineens in de Hovenstraat en omgeving een veel grotere verkeerdruk ontstaat? Voor alleen de Jumbo is becijferd dat het gaat om 2.200 verkeersbewegingen per dag, en dat zeven dagen per week. Hoe moet het gaan met parkeren? De parkeerruimte vervalt dan immers!", zegt Heersink.

Overlast en ongelukken
De wijkvereniging vreest dat het grote aantal verkeersbewegingen zal leiden tot overlast, en tot ongelukken. "De straatjes in onze buurt, die behoort tot het oudste deel van het dorp Dinxperlo, zijn erg smal. We moeten er niet aan denken dat daar zwaar bevoorradingsverkeer door heen moet. En ook nog eens al die auto's die af en aan rijden naar de supermarkt. Op drukke dagen, Duitse zondagen bijvoorbeeld, wordt vaak al tijdelijk eenrichtingsverkeer ingesteld in de straatjes, om problemen te voorkomen. Met een supermarkt op die plek, is het vrijwel altijd druk in onze woonbuurt. Hoe denkt de gemeente dat op te lossen?"
Volgens de wijkvereniging lukt het niet om van de gemeente antwoord te krijgen op hun vragen. "We krijgen steeds te horen, dat we meer horen zodra er iets bekend is. Maar we zijn erg bang dat we dan voor een voldongen feit gesteld worden; we voelen ons 'aan het lijntje gehouden'."
De wijkvereniging snapt best dat Jumbo, en ook Aldi, willen verkassen. Want in de buurt van die winkels is nu sprake van grote verkeersdruk wat leidt tot gevaarlijke situaties, en onvoldoende gelegenheid om uit te breiden en om voldoende parkeergelegenheid te creëren. "En dat kan in onze ogen veel beter op de MD-locatie. Bovendien bestrijden wij dat locatie De Wegwijzer 'een aanzuigende werking' zal hebben voor het winkelcentrum van Dinxperlo, en het winkelcentrum verlevendigt. Wij kennen cijfers waaruit blijkt dat die aanzuigende werking maar tot een cirkel van 75 meter geldt. Daar valt het leeuwendeel van het centrum buiten", zegt Ridderhof. "En bovendien: winkelen is iets anders dan boodschappen doen", zeggen Tans en Knuvink. "Als wij boodschappen doen, brengen we die eerst snel naar huis, bergen ze op in koelkast en vriezer, om daarna zo nodig op pad te gaan om te winkelen. En dat winkelen willen we dan in een dorp waar voldoende parkeergelegenheid voorhanden is."

Reactie Jumbo
Wilfried Arentz, eigenaar van Jumbo Arentz, over de kwestie: "Ik ben van mening dat het belangrijk voor het dorp Dinxperlo is, dat er een sterke combinatie van supermarkten op een plek komt met voldoende parkeergelegenheid. Het is bewezen dat de combinatie van bijvoorbeeld een Jumbo en een Aldi op één locatie, met voldoende parkeergelegenheid, goed is voor een dorp. Dat wil ik ook graag realiseren in Dinxperlo. Maar bovendien vind ik het belangrijk dat we de discussie breder trekken: dat we een brede visie ontwikkelen op waar we naar toe willen met het centrum van Dinxperlo. Wat is er voor nodig om Dinxperlo aantrekkelijk te maken en te houden voor inwoners én voor bezoekers? Wat voor winkelcentrum, wat voor horeca. Dat moeten we goed in beeld krijgen, en dan bepalen hoe we daaraan gaan werken."

Gemeente Aalten
Uiteraard is ook de gemeente Aalten gevraagd om een reactie te geven op de kritiek van de wijkvereniging. Zodra deze reactie binnen is, voegt de redactie die toe aan dit artikel.