Gemeenteraad benoemt Peter Drenth als informateur

DINXPERLO/AALTEN – Terwijl alle raadsfracties achter gesloten deuren nog bezig zijn met de gesprekken over een raadsprogramma, zal de gemeenteraad op dinsdag 24 april al een informateur benoemen. Die zal onderzoeken uit welke partijen de nieuwe coalitie zal bestaan. Verwacht wordt dat in ieder geval CDA en Gemeentebelangen daarvan deel zullen uitmaken. De grootste partij, het CDA, heeft Peter Drenth gevraagd deze taak op zich te nemen. Na twaalf jaar is hij als wethouder in Doetinchem gestopt. De informateur zal in een openbare raadsvergadering rapporteren over het resultaat van de informatie en aanbevelingen doen voor het vervolg, de formatie van een nieuw college.

Door Bernhard Harfsterkamp

De fractievoorzitters hebben afgesproken dat het CDA een onafhankelijke informateur mocht voordragen. Gezamenlijk hebben ze de opdracht bepaald. De informateur moet onderzoeken 'welke in de raad vertegenwoordigende partijen een solide en duurzaam college van burgemeester en wethouders kunnen vormen' in de komende vier jaar. Dat nieuwe college moet op een constructieve wijze samenwerken met de gemeenteraad. De informateur kijkt niet alleen naar de verkiezingsuitslag en de verkiezingsprogramma's, maar ook naar het in voorbereiding zijnde raadsprogramma. Verwacht wordt dat het raadsprogramma eind april of begin mei klaar is. De informateur wordt nu al benoemd, en niet nadat het raadsprogramma af is. De reden is 'om de overgang van het raadsprogramma naar de vorming van een nieuw college vloeiend te laten verlopen'.


Hartstichting

DINXPERLO/BREEDENBROEK/DE HEURNE - De collecte voor de Hartstichting in Dinxperlo, Breedenbroek en De Heurne heeft een bedrag van € 4753.42 opgebracht. Alle gulle gevers en collectanten worden door de collectecoördinatoren namens de Hartstichting van harte bedankt.