Eerst raadsprogramma en dan begroting

AALTEN – In mei sturen Burgemeesters en wethouders de voorjaarsnota met de voorlopige kaders van de begroting voor het volgende jaar naar de gemeenteraad. Hoewel deze kaders nooit zeer uitgebreid besproken worden, zijn ze wel de basis voor de begroting die in het najaar wordt vastgesteld. B en W ging daarna aan de slag met de voorbereiding van de begroting.

Door Bernhard Harfsterkamp

Dit jaar zal het echter iets anders gaan, omdat na de gemeenteraadsverkiezingen door alle partijen is afgesproken een raadsprogramma samen te stellen. Daarin worden de hoofdlijnen voor de komende vier jaar beschreven. Van het nieuwe college van Burgemeester en wethouders wordt verwacht dat dit programma wordt omgezet in een uitvoeringsprogramma met een concrete planning. Daarbij worden ook de benodigde budgetten aangegeven. Ook dit uitvoeringsprogramma zal een basis zijn voor de nieuwe begroting.

In september
In het verleden was er na de onderhandelingen over een nieuwe coalitie altijd een coalitieakkoord. De gevolgen daarvan werden uiteraard ook in de begroting verwerkt, maar dit jaar gaat het toch iets anders. B en W gaan als het raadsprogramma er eind april of begin mei is, aan de slag om er een uitvoeringsprogramma van te maken. Verwacht wordt dat daarvoor twee of drie maanden nodig is. Begin augustus moet het dan klaar kunnen zijn. Daarna wordt er over gesproken met de gemeenteraad. Het programma wordt dan in september door de raad formeel vastgesteld. Het was altijd de gewoonte dat B en W al in de zomer de eerste beslissingen over de nieuwe begroting nam. Dat zal dit jaar niet gebeuren.

Beleidsarme begroting
Omdat de voorbereidingen voor de begroting voor 2019 wel gestart worden, wordt er een beleidsarme begroting gemaakt. Dat betekent dat er nog geen keuzes worden gemaakt voor nieuw beleid. Wel worden alle bekende financiële feiten, die onder andere door het rijk in de meicirculaire worden aangegeven, meegenomen. Ook wordt al bepaald wat de financiële ruimte is voor nieuw beleid. Als B en W weet hoe groot die wordt zal daarover de raad geïnformeerd worden. De beleidsarme begroting wordt in september aan de raad aangeboden. Bij het opstellen van het uitvoeringsprogramma zijn intussen de begrotings- en beleidswensen tegen het licht gehouden, die door de raadsfracties, maar ook de ambtelijke organisatie zijn aangeleverd. Het vastgestelde raadsprogramma zal leiden tot wijzigingen in de beleidsarme begroting. Die worden als eerste begrotingswijziging meegenomen bij de behandeling en vaststelling van de begroting op 6 november. In de voorjaarsnota die binnenkort naar de raad wordt gestuurd zijn alle uitgangspunten voor de begroting die nu bekend zijn al wel opgenomen.