Rocco signeert; rechts zijn ouders. Foto: Frank Vinkenvleugel
Rocco signeert; rechts zijn ouders. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Rocco Ostermann presenteert De Buitenstaander

DINXPERLO - Zondag 3 juni presenteerde Rocco Ostermann zijn boek 'De Buitenstaander' in een druk bezochte foyer van het Kulturhus in Dinxperlo. Niet alleen zijn uitgever en ouders zijn trots, maar ook de Dinxperloërs die Rocco kennen stonden verwachtingsvol klaar om hem een warm welkom te geven. Mooi om te zien hoe hij door de vele bekenden wordt begroet en hoe gemêleerd de bezoekers zijn.

Door Waltraud Wensink

Voordat Rocco zijn verhaal doet, zijn er een aantal gastsprekers met mooie verhalen en gedichten. Ook die vallen in goede aarde bij de bezoekers, maar waar uiteindelijk iedereen voor kwam was natuurlijk Rocco zelf. Hij begon met het prachtige nummer van Ramses Shaffy 'Laat Me', dat hij in het dialect bracht. Toetsenist Matthijs Stronks (Donnerwetter) begeleidde hem daarbij. Vervolgens Rocco: "Het begon allemaal op de Faceboekpagina 'Je bent een echte Dinxperloër als...'. Daar schreef ik wel eens een verhaal op en zie, daar kwamen reacties op. Je deelt iets met de ander en het wordt gelezen. Hartstikke mooi dat er gedeeld wordt wat je schrijft en dat er een vaste kern mensen overblijft die het ook mooi blijven vinden. Daar ben ik mee doorgegaan met als resultaat een eigen boek."

Het verhaal over 'De Markt' in Dinxperlo waarin hij een perfecte 'Broekie' neerzet van 'Broekie's Bloemen', zorgt voor veel herkenning en de nodige lachsalvo's. Alle verhalen die hij vertelt zitten vol met humor en iedereen ziet het letterlijk voor zich gebeuren. Zelfs als je de personages niet persoonlijk kent wordt het zo heerlijk en humoristisch verteld dat je alleen daarom zijn boek al zou kopen. Rocco vertelde over Wietje Hulshof, 'de balfluisteraar' met zijn kromme benen, zoals hij hem noemt en de legendes van de 'gruun-witten'. De legendes die toen al groots waren en jaarlijks groeien. Naast Hulshof kwam natuurlijk ook 'Pietje Albert', en een van de grote inspiratiebronnen mijnheer Van Harten, (oud-leraar Mavo) voorbij. De 84-jarige mijnheer Van Harten was aanwezig bij de boekpresentatie.

Wethouder Henk Rijks deed een mooie poging om de show te stelen met zijn speech, want hij mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Hij sprak over de nieuwe burgemeester die zich zelf een 'buutendieker' noemde, en over Rocco als 'Buitenstaander'. Hij gaf hem het volgende mee: "Jij bent geen buitenstaander. Wat je ook doet, we blijven jou volgen. We hebben in Dinxperlo de nodige 'helden', en in dat rijtje hoort Rocco Osterman ook thuis."

Aansluitend signeerde Rocco zijn boek 'De Buitenstaander' voor wie dat wilde, en zette er een persoonlijke boodschap in.

Henk Rijks en Rocco Ostermann, aan elkaar gewaagd qua spreekvaardigheid. Foto: Frank Vinkenvleugel