De deelnemers aan het jeugdconcert van St. Antonius. Foto: Frank Vinkenvleugel
De deelnemers aan het jeugdconcert van St. Antonius. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Harmonie St. Antonius sluit seizoen af

BREEDENBROEK - Harmonie St.Antonius sluit met de theatervoorstelling 'Juffrouw Scholten is gesmolten' een zeer succesvol seizoen af. Met twee voorstellingen op één middag, opgevoerd door de kinderen van Muziek maak je zelf en Muziek maak je samen, valt er op zondag 1 juli in de mooie pastorietuin van de kerk in Breedenbroek een bijzondere middag te beleven. Met medewerking van harpiste Judith Baakman van Harpstudio Harppiness uit Terborg, heeft dirigent Bart van den Goorbergh weer een zeer fantasierijke en creatieve muziekvoorstelling gecomponeerd, waarin alle kinderen gaan acteren, muziek maken en zingen.

Door Iris Jansen

Van den Goorbergh: "Wanneer kinderen bij ons op muziekles komen, worden ze meteen betrokken bij een voorstelling. Ik wil graag kinderen uitdagen om hun fantasie en creativiteit te gebruiken; ook de allerjongsten, zo vanaf 8 jaar, die meedoen met Muziek maak je zelf en alleen nog maar een paar simpele klanken kunnen produceren. Muziek is zo belangrijk wanneer je opgroeit. We houden ons hier bij St. Antonius niet alleen bezig met muziek, klanken en noten maar vooral ook met zingen, rijmen en met expressie. Frank en vrij omgaan met klanken en woorden, daar heb je je hele leven wat aan. Nu ben je nog op een leeftijd dat je niet nadenkt over wat andere mensen van je denken of dat je bang bent om iets geks te zeggen. Hier worden kinderen juist uitgedaagd om met elkaar iets neer te zetten en vooral ook plezier te hebben; dat is zo leerzaam. De voorstelling 'Kolk Hannes' van vorig jaar, was een groot succes waar de kinderen het nóg over hebben. Het is zo interessant om te zien dat volwassenen naar een voorstelling kijken, terwijl de kinderen het juist zo intensief beleven; dat zijn twee hele verschillende werelden."
"Wanneer de nieuwe lessen beginnen, dan begint het tevens bij mij creatief te rommelen vanwege de voorstelling waar we met alle kinderen meteen naar toe willen werken. Dit jaar heb ik mij laten inspireren door het kinderboek 'Mijnheer van Dale en juffrouw Scholten' uit 1983 en geschreven door hoogleraar Nederlandse letterkunde in Nijmegen, Kees Fens, waarbij het door hem gebruikte versje van Annie M.G.Schmidt 'juffrouw Scholten is gesmolten' uit 1953, bij ons een grote rol speelt. Mijnheer van Dale verwijst inderdaad naar J.H. van Dale, de man van het dikke woordenboek. Onze voorstelling zit dan ook vol met woordspelingen. Wie het versje van juffrouw Scholten kent, weet dat het zich afspeelt op De Dam in Amsterdam, waar de arme juffrouw voor het Paleis in de zon is gesmolten. Een verschrikkelijke toestand waar ook koningin Maxima en koning Willem Alexander getuige van zijn geweest. Deze gebeurtenis moet natuurlijk worden uitgezocht en de kinderen van St. Antonius wilden daarbij graag helpen, dus zijn we met de trein naar Amsterdam gegaan; heel spannend allemaal", vertelt Van den Goorbergh met een dikke knipoog.
Esther Messing, jeugdcoördinator van St. Antonius vult aan: "In totaal doen er dertien kinderen mee met diverse instrumenten en één jeugdlid van het A-orkest. Daarbij wordt het geheel muzikaal ondersteund door Coen en José van het A-orkest op fagot en bariton. Het is ook heel bijzonder dat vier leerlingen op kinderharpen spelen samen met Judith en haar leerlinge Mimi, die ook heel mooi kan zingen. Dat is toch uniek, want wanneer komen kinderen op zo'n laagdrempelige manier met een harp in contact? We hopen dan ook dat deze voorstelling weer net zo goed bezocht gaat worden als bij Kolk Hannes."

Dit alles speelt zich af op 1 juli in de grote tent in de pastorietuin. De voorstellingen zijn om 13.00 en 15.00 uur. Kaarten zijn te koop via de leden van de harmonie en via info@sint-antonius.nl. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 2,50 euro en ouder dan 12 kost de entree 1 euro (inclusief drankje).