De vliegtuigcrash in Breedenbroek. Foto: Frank Vinkenvleugel
De vliegtuigcrash in Breedenbroek. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Informatieborden over
vliegtuigcrashes boven Breedenbroek

BREEDENBROEK/VOORST- In de rij locaties waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn gecrasht wordt binnenkort een nieuwe toegevoegd. Bij de stuw in de Keizersbeek bij de Luimesweg in Breedebroek worden op dinsdagavond 26 juni twee borden geplaatst met informatie over twee dramatische voorvallen uit de oorlogsjaren. Tijdens het onthullingsmoment vliegt een oud-militair toestel, een AT-16 Harvard, over de locatie.

Door Walter Hobelman

De 'Stichting Historie Breedenbroek-Voorst' en de stichting 'Moezeköttel' hebben de handen inéén geslagen voor dit initiatief. Deze borden houden de herinnering levend aan twee vliegtuigcrashes. In de vroege ochtend van 6 augustus 1941 vloog een Handley Page Hampden met vier bemanningsleden tegen de woning en werkplaats van de familie Lammers op de hoek Den Dam/Luimesweg. Hierbij kwamen alle bemanningsleden en twee kinderen van de familie om het leven.
Op dinsdag 2 juni 1942 in de vroege ochtend werd de Armstrong Whitley bommenwerper getroffen door machinegeweervuur en vloog vervolgens door een ontploffing uit elkaar. Brokstukken kwamen gedeeltelijk op Breedenbroeks grondgebied terecht. Ook hierbij kwamen de vijf bemanningsleden om het leven en zij werden begraven op het kerkhof in Gendringen.
Iedereen die bij de onthulling aanwezig wil zijn is van harte welkom. Men wordt om 18.45 uur verwacht op het bedrijventerrein van Timmerbedrijf Roes Luimesweg 6, waar men de auto of fiets kan parkeren. Vervolgens loopt men gezamenlijk naar de stuw in de Keizersbeek, waar de borden om 19.00 uur worden onthuld. Het einde van de ceremonie wordt ingeluid door het laag overvliegende toestel.
"De Tweede Wereldoorlog heeft ook in onze omgeving voor verschillende aangrijpende momenten gezorgd. Op steeds meer plaatsen in de regio worden bijzondere plaatsen gemarkeerd met informatieborden, luisterstenen of op andere wijze", vertelt Peter Tadema van de stichting historie Breedenbroek-Voorst. "Zo is er in Megchelen een noodwoning opgeknapt, de Moezeköttel, en nu wordt ook hier, bij de stuw, de herinnering levend gehouden. Ongeveer tweehonderd meter noordwaarts en tweehonderd meter zuidwaarts van de stuw vonden de crashes plaats. Het is belangrijk dat dit soort locaties er zijn om de verhalen te kunnen blijven vertellen aan de generaties die gaan komen."