Boerderij met een bijzondere geschiedenis in IJzerlo, d'Nestiezern. Foto: Ben Maandag
Boerderij met een bijzondere geschiedenis in IJzerlo, d'Nestiezern. Foto: Ben Maandag Foto:

Dinxpers Huuksken: van boerderij tot bankgebouw en koeienstal

DINXPERLO - Ben Maandag schrijft de redactie, naar aanleiding van Dinxpers Huuksken van twee weken geleden: Prachtige reacties op de boerderij in IJzerlo. Een mailtje van Gerwin Pennings, hij vertelde alles over deze boerderij in IJzerlo (d'Nestiezern). Zijn buurman kwam bij Gerwin en vroeg 'Waar staat deze boerderij in IJzerlo, die onder Dinxpers Huuksken staat?' Dat was onze boerderij, zei Gerwin, en die is verbouwd tot koeienstal.

Na het mailtje volgde een afspraak: Ik op de fiets naar IJzerlo en dit alles door de prentbriefkaart, welke zijn tante Antje verstuurd had in 1959. Op advies van Gerwin ben ik nog even naar zijn tante Riky in Lintelo gefietst. De familie Ruessink-Pennings heeft twintig jaar een boerderij gehad in Portugal, waar nu de zoon de boerderij beheert. Ook zij was geboren in deze boerderij en kon er nog leuk over vertellen.
Ook heeft Riky een boek geschreven over hun emigratie naar Portugal. In het boek IJzerlo d'Nestiezern, redactie H. J. Westervelt, las ik: 'Deze boerderij die de naam Thiehues kreeg en later werd de naam boerderij Thijs, nu aan de Thijsweg 1. Ook de Boerenleenbank/Raiffeisenbank en later de Rabobank heeft zijn vestiging gehad in deze boerderij, rechts aan de voorkant, van 1907 t/m 1947. De heer Pennings heeft toen nog een Koninklijke onderscheiding gehad.'

Maandag: Ik eindig dit verhaal met één van de gedichten over Pennings en de bank:

Vader Pennings, boer en koopman,

Werd kassier ook van de bank,

Was de raadsman van de boeren,

Adviseur der hoogste plank.

In de kamer van de woning

Was 't kantoor en stond de kluis

Pennings leefde daar als koning

In de troonzaal van zijn huis.


Kade Noord, het waardig vervolg op de Historische IJsselkade

ZUTPHEN - Het is zover: Fase 1, Kade Noord in Noorderhaven, Zutphen gaat op 30 juni in verkoop.

Op zoek naar de ideale combinatie tussen rust en de levendigheid van de stad? Op steenworp afstand van het historische centrum van Zutphen kan men in Kade Noord genieten van "een bruisende stilte" aan de Noorderhaven en de IJssel. Dit project en alle mogelijkheden ontdekken kan tijdens de start verkoopmiddag op zaterdag 30 juni in het Het Koelhuis, Coenensparkstraat 1 in Zutphen. Tussen 13.30 en 15.00 uur is iedereen die geïnteresseerd is in het wonen in Kade Noord van harte welkom.
Fase 1 van Kade Noord heeft 2 maisonnettes en 51 appartementen gelegen aan het IJsselfront en/of de Noorderhaven. De appartementen/maisonnettes zijn verkrijgbaar vanaf 75 m2 tot en met 264 m2 en de prijzen variëren van 270.000 euro tot 1.090.000 euro.


Denk mee over een nieuwe clubnaam

DINXPERLO - De stemming voor een eventuele fusie tussen sv Dinxperlo en DZSV zal waarschijnlijk in het najaar van 2018 zijn. Waarom dan nu al een nieuwe naam?

Wat wellicht veel mensen niet weten is dat voordat de leden kunnen gaan stemmen er een compleet plan moet liggen. Dus als er tijdens een Algemene Leden Vergadering wordt gestemd moeten veel zaken al bekend zijn. Zaken zoals de statuten, het huishoudelijk reglement, de clubkleuren, het clublogo en de nieuwe clubnaam.
Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan de gezamenlijke statuten en het huishoudelijk reglement maar een nieuwe naam ligt natuurlijk best gevoelig. Daarom wil men dan ook iedereen betrekken bij de keuze van deze nieuwe naam. Daarvoor is een speciaal e-mailadres aangemaakt: nieuwenaam@fusieclubdinxperlo.nl. Hierop kunnen de komende twee weken de voorstellen voor de clubnaam worden ingediend. Vergeet niet naam en adresgegevens in de mail te vermelden.


www.fusieclubdinxperlo.nl