De 17-jarige Ramon, vinder van het explosief, mocht mee toen de EOD de bom De Heurne tot ontploffing bracht. Foto: Waltraud Wensink
De 17-jarige Ramon, vinder van het explosief, mocht mee toen de EOD de bom De Heurne tot ontploffing bracht. Foto: Waltraud Wensink Foto:

Granaat tot ontploffing gebracht in De Heurne

Ramon (17) vindt granaat; EOD maakt vondst onschadelijk

Door Waltraud Wensink

DINXPERLO - Op de Hoge Heurnseweg is woensdag een granaat tot ontploffing gebracht door de Explosieven Opruimingsdienst Dienst (EOD) van defensie. De granaat was eerder die dag gevonden door de 17-jarige Ramon Berendsen. Hij kwam het projectiel met zijn metaaldetector op het spoor in het Welinkbos.

Ramon die hobby-matig heel vaak met zijn metaaldetector op pad gaat, had in eerste instantie de granaat mee genomen naar huis. Hij was best trots op deze bijzondere vondst. Ramon: "Het was een mooie vondst en zoiets vind ik natuurlijk niet iedere dag. Omdat de kop al van de granaat was en er bovendien ook nog een flinke scheur in zat, heb ik hem maar mee naar huis genomen. Ik dacht dat er niks meer mee kon gebeuren. Mijn pa had liever in het bos een foto gemaakt. Toen ik er mee thuis kwam heeft hij de politie gebeld." Het bleek toen al snel om een oude granaat te gaan die zeker nog wel gevaarlijk zou kunnen zijn. De EOD kwam om het projectiel bij de familie Berendsen eens goed te bekijken en wist vervolgens precies wat er mee gedaan moest worden.

'Altijd laten liggen'
"Het lijkt soms allemaal oud, kapot en onschuldig maar het is juist erg gevaarlijk. In dit soort gevallen is het belangrijk om het zekere voor het onzekere te nemen en het gevonden voorwerp te laten liggen op de plek waar het op dat moment ligt. Of het nu om een kleine of grote granaat gaat, je doet er verstandig aan om er af te blijven en het te melden. We rukken met grote regelmaat uit voor dit soort explosieven en van de honderd meldingen gaat het in ongeveer twee van alle gevallen om loos alarm. Bij alle andere gevallen is vaak wel degelijk sprake van een gevaarlijk voorwerp. Het is ook vaak niet te zien of het om echt of onecht gaat, vooral als iets al jarenlang in de grond heeft gezeten", benadrukt een van de medewerkers van de EOD.

De moeder van Ramon is vooral blij dat de granaat, die toch zeker het formaat had van een flinke colafles, nu niet meer bij hun achterhuis ligt maar veilig tot ontploffing is gebracht. Dat gebeurde buiten de bebouwde kom in een weiland. Ramon vond het wel jammer dat hij de granaat niet mocht houden. Maar hij mocht wel van de mensen van de EOD en onder begeleiding van de politie mee om de door hem gevonden granaat tot ontploffing te brengen. Ramon kreeg uitleg over de stappen die genomen werden en de medewerkers van de EOD lieten hem alles zien. Ramon mocht foto's maken en ook een filmpje. "Dat kan ik morgen mooi op school laten zien. Ook kan ik dan vertellen dat je een gevonden granaat of bom altijd moet laten liggen. En dat je er niet mee moet rondsjouwen. Ik vind het wel een hele belevenis, wanneer maak je nou zoiets mee? Voor mij is het in ieder geval een wijze les geweest", klinkt Ramon toch wel een beetje trots. De granaat werd door de medewerkers van de EOD ingegraven op een diepte van meer dan een meter. Daarna werd met behulp van C4, een kneedbare springstof, op veilige afstand van alles en iedereen de granaat tot ontploffing gebracht. De EOD wil graag benadrukken hoe gevaarlijk het is en dat een vondst als deze serieus mee moet worden genomen. "Het is niet de bedoeling dat er een sensatieverhaal van gemaakt wordt, maar we willen juist graag voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Vandaar ook het dringende verzoek om een vondst zoals deze altijd direct te melden!"

Het in het Welinkbos gevonden explosief. Foto: Waltraud Wensink