Alice Sticker en Lilian de Kant (rechts) in de buitenbak van Hippisch Centrum De Achterhoek. Foto: Lydia ter Welle
Alice Sticker en Lilian de Kant (rechts) in de buitenbak van Hippisch Centrum De Achterhoek. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Special Olympics-ruiters ook op open manegedag

IJZERLO – Op zondag 23 september worden de deelnemers aan de Special Olympics, die rijden bij de stichting Paardrijden Gehandicapten Oost-Achterhoek, nog eens weer in het zonnetje gezet. Dat gebeurt tijdens de open dag van Hippisch Centrum De Achterhoek aan de Dinxperlosestraatweg 122a in IJzerlo.

Door Lydia ter Welle

SPG-voorzitter Lilian de Kant vertelt: "We vinden het leuk om onze ruiters nog even weer in het zonnetje te zetten, en het is extra leuk om dat te doen op de open dag van HC De Achterhoek, de thuisbasis van de SPG Oost-Achterhoek. Wekelijks genieten hier onze deelnemers van het paardrijden, en van het mennen met de speciale menwagens. Natuurlijk zijn ook wij met een stand paraat, om belangstellenden te informeren over de mogelijkheden van onze stichting."

Alice Sticker, samen met haar man Eddie eigenaar van HC De Achterhoek, vult aan: "En het is voor ons leuk om op onze open dag, die samenvalt met de landelijke open manegedagen, natuurlijk ook leuk om dit facet van ons bedrijf te laten zien, naast alle andere dingen waarvoor de paardensportliefhebber bij onze manege terecht kan. We laten alle facetten zien. Van 09.00 tot 16.00 uur zijn er steeds demonstraties. Zo laten de ponykids het voltigerijden zien, we laten zien wat een obstakeltraining is, en belangstellenden kunnen een dressuurles bekijken. Ook tonen we wat er komt kijken bij het springen, de cross en het carrousel-rijden. Kortom: er is van alles te zien!"

Mannengroep
Sticker is trots op het feit dat ook de mannengroep een demonstratie geeft. "Er zijn niet veel maneges waar een speciale mannengroep is samengesteld. Dus dat is best bijzonder", zegt ze.

Young Leaders
Net na de middag tonen de Young Leaders wat hun programma inhoudt. Young Leaders is een programma, waarbij de jonge paarden- en ponyliefhebbers leren en ervaren wat er bij het houden van een paard of pony komt kijken. "Dus niet alleen even leuk op die pony rijden, maar ook het verzorgen, het stallen uitmesten, voeren: kortom, alles wat er komt kijken bij het houden van pony's en paarden. De kinderen leren veilig en goed omgaan met paarden, en alles wat daarbij komt kijken."

Young Leaders kent verschillende niveaus, geschikt voor kinderen van 8-10 jaar, oplopend tot de leeftijd van 18-21 jaar. Het programma begint op niveau 1, dat gericht is op het helpen bij alles. Niveau 2 is al meer uitvoerend. Het wordt gevolgd door de niveaus 3 en 4, waarop respectievelijk organiseren en besturen wordt geleerd. Sticker: "Voor het begeleiden van de deelnemers zijn we speciaal opgeleid. Het blijkt een leerzaam programma, waarin de deelnemer die van volhouden weet, zich uitstekend kan ontwikkelen. Ik ben er trots op dat we dit programma kunnen bieden. En met succes: één van de eerste deelnemers aan het programma hebben we nu dienst." De Young Leaders van HC De Achterhoek verzorgen de hele dag door een uitgebreid programma met kindervermaak in de longeerbak en in de Hamadhal.

De open manegedag begint om 09.00 uur met een inloop met koffie, gevolgd door allerlei demonstraties. Bezoekers kunnen ook overal op het bedrijf rondkijken. De toegang is gratis; het exacte programma is te vinden op de website.


www.hcdeachterhoek.nl