Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Tentoonstelling 'Grenzen, ja èn' geopend

DINXPERLO - Zaterdagmiddag werd in het Grenslandmuseum de nieuwe tentoonstelling met de titel 'Grenzen, ja én!' geopend. Voorzitter van de stichting Grenslandmuseum, Berend Enserink, heette de aanwezigen van harte welkom. In het bijzonder de nieuwe Dinxperloërs. "In het bijzonder, hen, die voor deze tentoonstelling iets beschikbaar hebben gestel".

Na zijn welkomstwoorden gaf hij het woord aan Theo Heesen. Een man die zich dagelijks inzet voor de nieuwe Dinxperloërs en hen helpt op allerlei gebied. Theo Heesen: "Ik las tot mijn verbijstering op de site dat het Grenslandmuseum het als een eer beschouwde dat ik de tentoonstelling zou willen openen. Vanaf 2015 heb ik alle nieuwkomers mogen leren kennen en ondanks de vele werkzaamheden die hieruit voortvloeien, klikt het met (bijna) alle gezinnen en personen en kijk ik terug op mooie vriendschappen. Ik moet dus zeggen dat die eer om de opening te mogen verrichten geheel aan mijn kant is. De steen hiernaast op het plein vermeldt het opschrift: 'Voor wie vluchten moet, wordt vrijheid herwonnen in gastvrijheid'. Inmiddels zijn er meer dan 100 nieuwe Dinxperloërs die hier wonen, werken, leven, ja zelfs kinderen die hier geboren zijn in vrede en veiligheid. Medemensen uit Syrië, Irak, Eritrea, Somalië maar ook China. Mensen zoals wij. Deze nieuwe inwoners hebben een grote bijdrage geleverd aan deze tentoonstelling door dingen te laten zien of horen uit de landen waar ze vandaan komen. Soms persoonlijke bezittingen, foto's en verhalen, soms ook voorwerpen die ze hier in Nederland hebben leren maken op de school die ze bezoeken. Al die dingen samen vertellen het verhaal van deze mensen. Soms hoe ze leefden zoals u en ik, maar later werden geconfronteerd met oorlog en geweld en daardoor ALLE bezittingen moesten achterlaten: huizen, auto's maar in veel gevallen ook hun eigen ouders. Hoe moeilijk moet dat zijn. Ze moesten vluchten om zichzelf maar zeker ook hun kinderen in veiligheid te kunnen laten opgroeien. Gewone mensen, net als wij. Verdiep je eens in hun situatie. Je komt in een ver vreemd land, spreekt de taal niet, ziet totaal andere gebruiken waar je erg aan moet wennen en er wordt van je verlangd, nee geëist, dat je zo snel mogelijk integreert. Zouden wij dat ook kunnen? Deze expositie wil in elk geval een ontmoeting tussen statushouders en andere Dinxperloërs bevorderen.' Na deze woorden opende Theo Heesen de tentoonstelling door een douanebord voor de ingang weg te zetten. Een muzikaal intermezzo werd gespeeld door Qianwen Li, hij bespeelde een erhu, een Chinese viool. Wethouder Joop Wikkerink was namens de gemeente ook aanwezig. Hij zei te hopen dat deze tentoonstelling een brug kan bouwen tussen de oude en de nieuwe Dinxperloërs. De expositie in het Grenslandmuseum aan de Markt 1B is te zien tot en met 31 oktober, van dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 uur tot 16.30 uur.


Reünie en symposium Schaersvoorde

AALTEN/DINXPERLO/WINTERSWIJK - Het eerste weekend van oktober staan de vrijdag en zaterdag in het teken van het symposium 'Perspectief in de Achterhoek' en 'de Reünie van Schaervoorde 25 jaar'. Oud-leerlingen van de afgelopen 25 jaar komen dan in groten getale naar Aalten: een mooie combinatie met het symposium, waar zal blijken hoeveel mogelijkheden er zijn om te wonen en werken in Aalten en de Achterhoek. Vrijdag 5 oktober is het symposium op het Stationsplein, toegankelijk voor iedereen die zich heeft aangemeld. Op deze dag bespreken panelleden vier onderwerpen, te weten: 'De keerzijde van de vooruitgang'; 'Gezond van lichaam en geest'; 'De Achterhoek centraal in Europa' en 'Techniek en innovatie in de Achterhoek'. Om een indruk te geven enkele namen van panelleden, onder meer: Gijs Jolink (Feestfabriek en Zwarte Cross), Maarten Hijink (SP), Marcel Duvigneau (RvB Marga Klompé), Jos van Tol (Kaemingk), Wouter Ubbels (NEDAP), Menno van der Straat (Solarteam Twente), Richard Jongetjes (talentverbinder), Eric Wichgers (Figulus), de burgemeesters Joris Bengevoord en Anton Stapelkamp. Zaterdag 6 oktober is de dag van de Reünie waarvoor oud-leerlingen zich nog steeds kunnen opgeven. Als afsluiting is er een Afterparty op de Markt in Aalten met eten, drinken en live-muziek. Aanmelden voor de reünie op de diverse locaties en/of het symposium op het Stationsplein kan via de website van Schaersvoorde. www.schaersvoorde.nl