Henny Dalenoord (links) geeft de sleutel door aan Addy Donderwinkel. Foto: Karin Stronks
Henny Dalenoord (links) geeft de sleutel door aan Addy Donderwinkel. Foto: Karin Stronks

Wijkagent Henny Dalenoord geeft stokje door aan Addy Donderwinkel

'Het is een soort roeping'

Door Karin Stronks

DINXPERLO - Addy Donderwinkel is de nieuwe wijkagent van Dinxperlo, hij neemt het stokje over van de pensionaris Henny Dalenoord. Acht jaar is Henny wijkagent van het grensdorp geweest. Toen zijn afscheid aanstaande was, is een sollicitatieprocedure in gang gezet. Politiemensen uit heel Nederland konden meedingen naar de functie, de keuze viel op Addy. Tot dan toe was Addy Donderwinkel waarnemend en plaatsvervangend wijkagent van team Achterhoek West. "We zetten andere sleutels op de deur op 1 oktober, anders blijft Henny niet weg…", grapt de nieuwe wijkagent. Henny glimlacht: "Ja het is best wennen om het werk los te laten. Het is een soort roeping…"

Schakel
Henny kijkt op een fijne manier terug op zijn werk als wijkagent van Dinxperlo. Hij vertelt: "In juni 2010 begon ik hier, als wijkagent ben je de schakel tussen de bevolking, de burgers, en het politiekorps. Je bent het aanspreekpunt van de bewoners van jouw wijk. Onze wijk is 9 000 inwoners groot, we doen ook veel nevenwerkzaamheden zoals 24-uursdiensten." Addy vult aan: "Mensen moeten weten dat ze altijd welkom zijn bij hun wijkagent maar wij moeten ook de wijk in, naar de burgers toe! Ik heb me voorgenomen om regelmatig de fiets te pakken, me zo in Dinxperlo en De Heurne te laten zien. Wat ik bijzonder vind hier is de samenwerking met de Duitse collega's. Ons werk houdt niet op bij de grens!" Henny glimlacht: "Het schiet me net te binnen, de samenwerking tussen de politie van Suderwick en Dinxperlo is op 1 september 1999 ontstaan, dat moet volgend jaar gevierd worden!"

'Mobiel banditisme'
Officieel gaat Henny Dalenoord op 1 oktober met pensioen, het afscheidsmoment met de collega's was op 23 augustus. "We zijn al een tijdje bezig met de overdracht, Addy en ik hebben zaken doorgesproken, naast onze andere taken proberen we Addy wegwijs te maken in zijn nieuwe werkomgeving, hij moet weten wat er speelt in zijn wijk. We hebben geluk dat we een bemand politiebureau hebben hier in Dinxperlo. Dat is mede te danken aan de samenwerking met onze Duitse collega's. Aan de ene kant van de gang zitten wij, aan de andere kant zit de Polizei", geeft Henny aan. Addy: "Het gaat hierbij om het uitwisselen van informatie maar we zitten ook vaak samen op de wagen! Dat is niet voor niets, we spreken wel van 'mobiel banditisme', grensoverschrijdende criminaliteit." Hij vervolgt: "Wij moeten natuurlijk handhaven maar we willen als wijkagent ook hulpverlener zijn."

Kans
Addy en Henny zijn het roerend met elkaar eens over de werkomgeving. Henny: "Mensen zijn hier in de Achterhoek vriendelijk, gemoedelijk, hebben oog voor elkaar. Er zijn echter wel kwetsbare groepen. Soms ontsporen jongeren door drugs- of alcoholgebruik, terroriseren de boel. Ook hebben we te maken met vechtscheidingen of burenruzies." Addy geeft aan: "We proberen altijd te praten, mensen te verwijzen naar maatschappelijke instanties of sociale hulpverlening, waar we overigens vaak mee om de tafel zitten. We kunnen natuurlijk iemand dreigen of opzadelen met een strafblad maar een ontspoorde jonge kerel of vrouw een kans geven is ook een optie. Zo'n meid of jongen die verkering krijgt… en de partner zegt: 'houd daar toch mee op'. Als zo iemand ook onze bemiddeling zat is, die zijn of haar kans grijpt en stopt met drugs, crimineel gedrag of overmatig alcoholgebruik en een opleiding gaat doen of een baan krijgt is toch fantastisch? Veel beter dan een strafblad…"

Minder tijd
Henny is bij de politie gekomen nadat hij op de MTS hoorde dat 'hij beter iets anders kon gaan doen'. Hij kijkt terug: "Qua werk heb ik het altijd super naar m'n zin gehad. Alleen door alle fusies en veranderingen hebben we steeds minder tijd om de wijk in te gaan. Daar maak ik me echt zorgen over, daar voeren we actie voor, daar krijgt Addy mee te maken…" Addy begon als 19-jarige als elektricien, in 1990 maakte hij de overstap naar de douane, in 2008 rondde hij de vierjarige politieopleiding af en startte bij de politie in Doetinchem. Hij vertelt: "Ik werkte daarna als waarnemend en plaatsvervangend wijkagent in Achterhoek West en ga nu aan de slag als wijkagent in Dinxperlo! Heb veel zin in deze nieuwe uitdaging!" Henny Dalenoord besluit: "Ik wil graag nog even zeggen dat ik dankbaar ben voor het vertrouwen wat mensen uit de wijk, instanties en de gemeente in mij hebben gehad. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik op een fijne manier heb kunnen werken, mijn werk hier goed heb kunnen doen!"