Nieuwe woningen in kernen energieneutraal bouwen

Nieuwe woningen in kernen energieneutraal bouwen


'Niet gemakkelijk, voor de toekomst wel wenselijk'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In de raadsvergadering van dinsdag 18 september ging de discussie over het Parapluplan, waarmee een aantal regels aan alle bestemmingsplannen zijn toegevoegd, vooral over twee amendementen die werden ingediend. De Progressieve Partij (PP), D66 en de ChristenUnie (CU) stelden voor een extra voorwaarde toe te voegen als burgemeester en wethouders gebruik maken van hun wijzigingsbevoegdheid om toch extra nieuwbouw toe te staan. Volgens de partijen zou die woning dan energieneutraal moeten zijn. Het voorstel werd met tien stemmen voor (van PP, D66, CU en Gemeentebelangen) en negen tegen (VVD, CDA, HMV) aangenomen. D66 stelde ook voor om de shishabar niet bij voorbaat tot een ongewenste ontwikkeling te verklaren. D66 kreeg hiervoor alleen steun van twee PP-raadsleden.

Serieus werk maken van duurzaamheid
De indieners van het amendement over energieneutraal bouwen vinden dat niet langer gewacht kan worden met het nemen van maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Bert Weevers (PP) wees erop dat dit het bouwen niet duurder hoeft te maken. Er zijn immers minder vaste energielasten. Johan Pennings (CU) wees er op dat in het raadsprogramma afspraken zijn gemaakt om serieus werk te maken van duurzaamheid. Daarbij is gezegd dat de gemeente Aalten in 2030 energieneutraal moet zijn. Over hoe energieneutraliteit voor woningen gerealiseerd moet worden bestaan verschillende opvattingen. Volgens de een moet alle in de woning gebruikte energie opgewekt worden op of bij de woning met bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtekrachtkoppeling. Volgens een ander kan er ook duurzame energie van een energiebedrijf afgenomen worden. In beide gevallen wordt om zo weinig mogelijk energie te gebruiken gezorgd dat de woning optimaal is geïsoleerd.

'Wat willen we uitstralen?'
Wethouder Ted Kok erkende dat energieneutraliteit van nieuwbouw mogelijk is. "Het is voor de bouwer wel een extra opgave die niet gemakkelijk is, maar voor de toekomst is het wel wenselijk." Kok verwacht dat de bouw ervan duurder is en dat het daarom nieuwbouw in de dorpskernen kan vertragen, terwijl die nieuwbouw nodig kan zijn om er kwaliteit op peil te houden. "Wat willen we uitstralen? Onze duurzaamheidsambitie? Maar misschien legt het een rem op de aanpak in de kernen." Hij ontraadde het amendement niet, al nam hij het ook niet meteen over. Wel trok hij Gemeentebelangen over de streep door te zeggen dat voor de gemeente het uitgangspunt zal zijn, dat ook door anderen geleverde duurzame energie mag meetellen. De VVD was tegen het voorstel, omdat de partij vindt dat het in regionaal verband aangepakt moet worden. Aalten hoeft niet het beste jongetje van de klas te zijn. Het CDA vond het te ver gaan om het nu al te verplichten. "Er moet een gelijk speelveld zijn voor iedereen die bouwt. We moeten niet voor de muziek uitlopen."

Geen waterpijp roken in bar in Aalten
Alexander van der Graaff (D66) vond dat een shishabar, een gelegenheid waar een waterpijp gerookt kan worden, niet tot een strijdig gebruik verklaard moet worden. De waterpijp wordt vaak in verband gebracht met verdovende middelen, maar het roken ervan kan prima zonder. Volgens hem is het dan niet veel anders dan het roken van een sigaret, Van der Graaff vindt dat de gemeente dit niet meteen moet verbieden. "Misschien is er wel behoefte aan." Bovendien staat niet bij voorbaat vast dat zo'n bar tot problemen leidt. Burgemeester Stapelkamp was dat niet met hem eens. Ervaringen elders in het land wijzen erop dat een shishabar meestal wel overlast veroorzaakt. Bovendien worden er vaak wel verdovende middelen gebruikt, waardoor er ook contacten zijn met het criminele circuit. Dat is een ongewenste ontwikkeling. Bijna alle raadsleden waren het eens met de burgemeester en stemden tegen het amendement.