Alexander van der Graaff en Gerloeske Brezet willen de Europese en Achterhoekse vlag vaker hijsen. Foto: D66 Aalten-Dinxperlo
Alexander van der Graaff en Gerloeske Brezet willen de Europese en Achterhoekse vlag vaker hijsen. Foto: D66 Aalten-Dinxperlo Foto:

Achterhoekse regelmatig laten wapperen

AALTEN - In de gemeenteraadsvergadering van 18 september stelde D66 voor om te onderzoeken of op "geëigende momenten en locaties" de Achterhoekse en de Europese vlag gehesen kan worden. Gerloeske Brezet had de twee vlaggen meegenomen en wilde ze het liefst meteen ophangen. "We werken steeds meer samen", zei ze, "In de Achterhoek en in de Euregio. Dat mogen we meer uitdragen. We willen de burgers laten zien dat we hier trots op zijn." Haar enthousiasme werd nog niet meteen overgenomen door de gehele raad, maar het voorstel van D66 werd dertien stemmen voor en zes tegen aangenomen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Wat zijn de kosten?
De geëigende dagen waaraan D66 denkt zijn die waarop er bijeenkomsten van de Regio Achterhoek of de Euregio zijn, maar ook bij Europese verkiezingen en Europese hoogtijdagen of bij feestdagen in het algemeen. Gerbert Navis (VVD) vond het een sympathiek voorstel, maar had meteen bedenkingen. "Behoort het tot de kerntaken. Wanneer gaan we welke vlag hijsen en wat zijn de kosten. En heeft de burger er wel behoefte aan?" Gerrit Assink (CDA) vond het 'op zich geen verkeerd plan'. Hij wilde zeker dat de mogelijkheden worden onderzocht. "Maar hoe breed gaan we? Leggen we ook de provinciale vlag op het schavot? En op welke plekken komen de vlaggen?" Johan Pennings (ChristenUnie) zei het voorstel alleen te kunnen steunen als de provinciale vlag wordt genoemd. Hij wilde eveneens een financiële paragraaf. "Ik vind het stuk nu nog niet heel geweldig."

Burgemeester Stapelkamp zei dat er over de vlaggen in B en W-vergaderingen meermalen was gesproken. Hij zag de nodige voetangels en klemmen. Vlaggenmasten kunnen niet overal zo maar worden geplaatst. "Als de raad het wil, gaan we het onderzoeken, maar we lopen niet over van enthousiasme. De vlag kan nog niet uit." De burgemeester zegde toe dat bij dat onderzoek ook naar de kosten en andere vlaggen gekeken zal worden, zoals die van de gemeente Aalten en Nederland. Tegen de motie stemden de ChristenUnie, Gemeentebelangen en Guido Uland van de Progressieve Partij. De burgemeester besloot de discussie met te zeggen dat er 'volgend jaar een reactie komt'.