In Globaland moesten de leerlingen zelf voor hun 'eten' zorgen. Foto: Frank Vinkenvleugel
In Globaland moesten de leerlingen zelf voor hun 'eten' zorgen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Groep 8 en klas 1 'doen' Globaland

DINXPERLO - "Hoeveel Globa's zullen we deze keer aan onderwijs geven? Zullen we de bevolking wat meer geven dan de vorige keer, anders gaan ze weer mopperen!" De leerlingen van de groepen 8 van IKC De Bosmark en de klassen 1 van Schaersvoorde Dinxperlo discussieerden, concludeerden en presenteerden afgelopen dinsdag en woensdag dat het een lieve lust was.

Project PO-VO
Ook dit jaar was er weer een project voor de groepen 8 en de klassen 1. IKC De Bosmark (primair onderwijs: PO) en Schaersvoorde Dinxperlo (voortgezet onderwijs: VO) werken sinds een paar jaar samen om de doorgaande lijnen van basisschool en voortgezet onderwijs soepeler te laten verlopen. In het kader daarvan werken de kinderen van de groepen 8 en klassen 1 samen aan een project.

Globaland
Dit jaar werd gekozen voor het project Globaland. Dit project staat in het teken van een virtuele wereld die Globaland heet. De situatie in Globaland is problematisch. Er is bijvoorbeeld slecht onderwijs, er zijn geen goede wegen en het milieu is vervuild. De leerlingen vormden in groepjes de nieuwe leiders van deze landen. In vier spelrondes was het hun taak om de situatie in hun land te verbeteren.
Na iedere spelronde moesten de kinderen het verdiende geld verdelen over de bevolking en de belasting. Gaven ze teveel uit aan belastingen, dan ging de bevolking mopperen. Gaven ze teveel aan de bevolking, dan was er te weinig geld voor de verschillende ministeries van hun land. Na het verdelen kregen de leerlingen te zien wat de uitgaven voor effect hadden op de situatie in hun land.

Leerzaam
Tijdens de evaluatie op donderdag konden de leerlingen nog even terugkeren in hun groepje en nadenken over wat ze allemaal geleerd hadden. Een leerling vertelde dat ze de filmpjes leerzaam en indrukwekkend vond. Een andere leerling zei: "Ik heb geleerd dat ik echt geen president zou willen zijn ..." Weer een ander vertelde dat hij in het vervolg toch iets minder vlees zou gaan eten. Vooral het goed verdelen van geld waarbij men ieder ministerie te vriend moest houden en ook de bevolking tevreden houden, werd als een moeilijke maar leerzame activiteit ervaren.

Volgende project
Ondertussen zijn de leerkrachten van IKC De Bosmark en docenten van Schaersvoorde Dinxperlo alweer druk bezig het volgende project voor te bereiden. Dit zal een project worden in het kader van het Onderzoekend en Ontwerpend leren. Deze keer over techniek.

Samenwerken bij het bouwen van de hut. Foto: Frank Vinkenvleugel
Om te kunnen eten, kan er natuurlijk ook gevist worden. Foto: Frank Vinkenvleugel