De midwinterhoorngroep Toet'n of Bloaz'n. Foto: Frank Vinkenvleugel
De midwinterhoorngroep Toet'n of Bloaz'n. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Midwinterhoorngroep 'Toet'n of blaoz'n' bestaat 25 jaar

Eerste 'olde roop' midwinter-hoornblazers Dinxperlo op 2 december

DINXPERLO - Van de eerste advent tot aan 'Driekoningen' zijn in de regio de midwinterhoorns te horen met hun oude roep oftewel d'olde roop. Vaak in verenigingsverband, zoals in Dinxperlo, waar de club 'Toet'n of Blaoz'n' al 25 jaar bestaat. De groep omvat inmiddels tien mannen en een vrouw, van wie er drie al sinds de oprichting lid zijn. Zij openen het 'blaasseizoen' op 2 december, in de tuin van de inmiddels overleden oprichter Gert Tuenter.

Midwinterhoornblazers Wim Derksen en Frits Angenent vertellen over de oprichting van de club, in 1993. "Gert Tuenter had een tijdje daarvoor een cursus gevolgd om midwinterhoorns te bouwen. Toen hij er twee gemaakt had is hij samen met Reinhard ten Brink en Henk Klompenhouwer aan het experimenteren gegaan. Hij had toen al de wens om een midwinterhoornclubje op te richten", vertelt Angenent. "Tijdens een verjaardag kwam hij hierover aan de praat, en Ben Schuurman en Hans Beernink hadden wel interesse. De eerste vergadering werd gepland en 'Toet'n of Bloazen' was een feit". Zo gemakkelijk ging dat toen."
Wim: "Er waren al meerdere midwinterhoorn-clubs en Ten Brink vond eigenlijk wel dat ze zich moesten onderscheiden. Ze kozen ervoor om te gaan blazen in het beste zondagse boerenpak, het zogenaamde 'Kistentuug'.Daarin zien de blazers er prachtig en authentiek uit. Het aantal leden groeide, en er kwam ook een vrouw bij: Joke Schreurs. Na haar overlijden is haar plek ingenomen door haar schoondochter. Drie leden zijn er zelfs al vanaf het begin bij: Rein en Dirk Jan Rietman die nog steeds meeblazen en Ben Schuurman die om gezondheidsredenen is gestopt maar nog wel erelid is. Hij komt nog steeds langs als we eens aan het oefenen zijn."
Bij diverse gelegenheden worden de midwinterhoornblazers uitgenodigd, zoals winterwandeltochten, kerkvieringen, verkoopavonden of speciale gelegenheden. Frits: "Verwacht dan niet dat er liedjes geblazen worden want dat kan niet. We spelen bepaalde tonen en dat doen we om de beurt, niet door elkaar heen, gewoon omdat het niet hoort". Wim voegt daar aan toe:" Het is toch ook een uitdaging om je eigen midwinterhoorn te maken en er dan zelf ook nog op te kunnen en mogen blazen. We blazen eigenlijk een 'olde roop' zoals we dat in de Achterhoek noemen en dan gaat het eigenlijk om een soort van 'vraag en antwoord' blazen. De een roept als het ware en de ander antwoordt. Je kunt zelfs de blazers aan hun specifieke geluid herkennen als je goed luistert. Ieder blaast op zijn of haar eigen wijze". Het schijnt zelfs zo te zijn dat bij vorst het sfeervolle geluid nog verder weg te horen is.
Het blaasseizoen wordt zoals ieder jaar op de eerste advent geopend bij Hermien Tuenter in de tuin (Bijvankspad 2). Daarmee geeft de groep tevens haar overleden echtgenoot Gert, de oprichter, een eerbetoon. Verder zijn de midwinterhoornblazers te zien en horen op 15 december tijdens de seniorenmiddag in De Heurne en op 23 december 's avonds tijdens het concert van Con Spirito.
Het 25-jarig jubileum krijgt nog een speciaal evenement. Wim Derksen: "Ter gelegenheid daarvan organiseren wij samen met de VVV Dinxperlo een mooie gezinswandeltocht. Op 6 januari worden twee afstanden gelopen: 5 en 10 km. De start is tussen 12.30 en 14.00 uur bij zaal Bruggink in De Heurne.
Meer informatie bij Wim Derksen, tel. 06-13813009.