Een bijzondere uit Guinea in West-Afrika. Foto: PR
Een bijzondere uit Guinea in West-Afrika. Foto: PR

Weer internationale kerststallenroute in Dinxperwick

Kerststallen uit de hele wereld tentoongesteld aan beide zijden van de grens

DINXPERWICK - De tweede Internationale Kerstallenroute van Dinxperwick is te volgen van 7 tot en met 21 december. Na de succesvolle start in 2017 is er dus opnieuw gelegenheid voor iedereen om op 46 locaties, vijftien aan Duitse zijde en de rest aan Nederlandse zijde van de grens, de kerststallen te bewonderen. De route langs de kerststallen duurt een uur en in een folder worden alle locaties waar stallen te zien zijn, voorgesteld. Online is de informatie over de Kerststallenroute, die een uurtje tijd vergt, te vinden op www.dinxperwick.info.

De tweede Kerststallententoonstelling is gerealiseerd onder de vlag van KRAKE door een kleine werkgroep, bestaande uit Rosi Tuente en Ursula Scheer van Duitse zijde, ondersteund door Wilma Ruesink en J. Banning aan Nederlandse zijde. Fimoklei, hout, papier, drankkartons en klei, dat is een greep uit de materialen waarvan de stallen gemaakt zijn, die door mensen van beide zijden van de grens ter beschikking zijn gesteld. Bijzonder is bijvoorbeeld de kerststal ineen groot formaat mobiele telefoon, maar ook die in een luciferdoosje. Ook is er een stal uit Afrika afkomstig, met de typerende kleding, en met als stal een lemen hut. In de Wereldwinkel in Dinxperlo zijn ook kerststallen te koop van overal ter wereld.

Rondleiding met gids
In 46 winkel, bij bedrijven, banken, openbare en gemeentelijke instellingen, bij het Grensblickatelier, het Kulturhus eb bij de Märchenopa worden de kerststallen tentoongesteld. Het Marktplein in Suderwick, de Hogestraat en de rotonde in Dinxperlo voormen het zwaartepunt van de expositie. Daarnaast zijn er diverse tentoonstellingsplekken in het buitengebied opgenomen in de route. Zo zijn er ook kerststallen te zien in de richting Breedenbroek, bij het Liessenhuus. Voor belangstellenden verzorgt Rosi Tuente een rondleiding langs alle kerststallen op zondag 16 december om 16.00 uur. Start op de Feuerwehrplatz Suderwick.

Prijsvraag
Wie de kerststallenroute neemt, kan meedoen aan een prijsvraag met leuke prijzen, beschikbaar gesteld door ondernemers uit Dinxperwick. Ein grenzübergreifendes Gewinnspiel lockt mit von deutschen und niederländischen Unternehmen gespendeten Preisen. De hoofdprijs is een zelfgemaakte kerststal met eenwaarde van 160 euro. Verder zijn er een fotoworkshop en diverse waardebonnen te winnen. De opdracht is om de vijf houten haasjes te zoeken, die verstopt zijn in de kerststallen . Door de nummers van de stallen in te vullen op de wedstrijdkaart en die kaart voor 1 januari in te leveren, dingt men mee naar de prijzen. Onder de juiste inzenders worden op donderdag 17 januari om 18.00 uur in het Kulturhus in Dinxperlo de prijzen verloot.
De organisatoren zouden graag het aantal kerststallen nog groter willen zien. Wie zijn kerststal nog beschikbaar wil stellen voor de tentoonstelling, kan contact opnemen met Ursula Scheer (Teppich Scheer), via tel. (0049)(0)2874-2040.

De tweede Internationale Kerststallenroute wordt mede mogelijk gemaakt door de Stadt Bocholt, de gemeente Aalten, de Stadtsparkasse Bocholt en de Volksbank Bocholt en middelen uit het INTERREG-Programma Deutschland-Nederland.

De werkgroep bij de presentatie van de Kerstallenroute bij Teppich Scheer in Suderwick. Foto: PR