Het echtpaar Harmeling. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het echtpaar Harmeling. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

EDEKA Harmeling in
Suderwick wordt Trinkgut

SUDERWICK - Om nu nog een half miljoen euro te investeren in de EDEKA supermarkt in Suderwick voor de modernisering van de koeling en vloer, zag de familie Harmeling niet meer als een reële optie. Samen met zoon René besloten Dietmar en Ursula Harmeling om de supermarkt om te zetten in een Trinkgut-filiaal, tevens behorende tot het EDEKA concern. De in 2006 gebouwde drankenhandel van Harmeling aan de Sporkerstraße in Suderwick, was met 200 m2 zodanig uit zijn jasje gegroeid dat een nieuwe invulling voor de supermarkt aan de Wiggerstraße al snel gevonden was.

Door Iris Jansen

"Met mijn zestig jaar wordt het langzamerhand tijd om de zaken opnieuw te gaan bekijken. Met een werkweek van zeventig uur, wordt het voor mijn vrouw en mij tijd om een stapje terug te doen. Dat wil niet zeggen dat we ophouden met werken, want dat zit nou eenmaal in ons bloed", lacht Harmeling. "In 1935 verkocht mijn oma aan de Dinxperloër Straße vanuit huis al levensmiddelen. In 1966 heeft mijn vader Wilhelm het oude Zollamt aan de Wiggerstraße omgebouwd tot een kleine supermarkt, waarna ik in 1989 in de zaak ben gekomen. In 1996 hebben we de huidige supermarkt geopend, een kleine 800 m2. Daarnaast hebben we in 2014 een nieuwe supermarkt gebouwd in Holtwick, die toen ook al enkele jaren in ons bezit was. Onze zoon René is daar samen met zijn vrouw Nadine ingestapt. In 2016 werd de supermarkt uitgeroepen tot beste regionale EDEKA supermarkt en twee weken geleden door 'Petcare' gekozen tot beste dierenafdeling van supermarkten tot 1500 m2 winkeloppervlak. Beide predikaten zijn een prachtige beloning voor zoveel inzet, want zonder hard werken kom je er niet. Aangezien in Suderwick 65% van de omzet bestaat uit drank- en tabakswaren, hebben we besloten de supermarkt om te struktureren tot een grote Trinkgut-markt van circa 700 m2. René zal Suderwick dan ook voor zijn rekening nemen. Natuurlijk vergt dat ook een investering maar met zo'n 150.000 Euro is dat te overzien. Veel Dinxperse en Suderwickse klanten komen nu op weg naar Bocholt of naar Bahia al in Holtwick boodschappen doen en met het uitgebreide assortiment is er enorm veel keus. Het aantal parkeerplaatsen hebben we daar al moeten uitbreiden naar honderd ".

Nieuwe invulling
Op de vraag wat het verdwijnen van de supermarkt voor gevolgen heeft voor Suderwick, antwoordt Harmeling: "In eerste instantie komt zo'n bericht hard aan bij de klanten, maar uiteindelijk hebben ze wel begrip voor onze beslissing. Maar voor ons zal het ook wel even slikken zijn, wanneer we de deur van de supermarkt voorgoed dichtdoen; je sluit er immers een hele periode mee af. De Trinkgut winkels verkopen naast kratgoed, sterke drank, wijnen en limonade en dergelijke ook nog een ander assortiment zoals verpakte levensmiddelen uit de koeling, tijdschriften, toiletpapier en waspoeders, maar niet zo uitgebreid als bij de supermarkt. Verse produkten zoals vlees, groente en bakkerswaren zullen niet te koop zijn. En daarnaast maken ook de seizoenswaren zoals potgrond en vuurwerk deel uit van het assortiment. De supermarkt zal op 19 januari sluiten en als Trinkgut, begin maart weer open gaan. De ingang wordt verlegd naar de zijkant, dichtbij de parkeerplaatsen. Van de 27 huidige werknemers, hebben 25 weer een nieuwe baan gevonden bij Trinkgut en in de EDEKA in Holtwick. Mijn vrouw en ik zullen op de achtergrond nog aktief blijven. Hoe de invulling van ons pand aan de Sporkerstraße eruit zal zien, weten we nog niet precies. In ieder geval zal ik zelf een deel in gebruik nemen voor mijn groothandel in dranken en wijnen, waarvan ik ook enkele merken als importeurschap voor heel Duitsland heb. Daarnaast blijft de verhuur van artikelen voor feesten en partijen gewoon doorgaan. Over de invulling van de andere kant van het gebouw zijn we nog in onderhandeling en kan ik helaas nog niets zeggen."