Wethouder Wikkerink wil in gesprek over vuurwerk en houtstook

Een jaarwisseling zonder fijnstof, rook en letsel

Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In 'Joop's wethouders blog' in de nieuwsbrief van de Progressieve Partij blikte wethouder Joop Wikkerink terug op het afsteken van vuurwerk op oudejaarsdag. Hij constateert dat het in de Achterhoek weliswaar rustig is gebleven, maar dat er toch weer mensen gehoorbeschadiging opliepen. De wethouder merkte ook dat er vele mensen gewoon bang zijn voor vuurwerk. Het doet hem de vraag stellen of in de gemeente Aalten niet anders met vuurwerk moet worden omgegaan. "Kunnen we het erover hebben?", vraagt Wikkerink met zijn blog aan de gemeenteraad en de bevolking.

Het blog staat in Progressief Nieuws Intern, de nieuwsbrief van de Progressieve Partij. Deze is op de eerste plaats bedoeld om de leden en sympathisanten van de partij te informeren, maar de nieuwsbrief wordt ook verstuurd naar leden van andere politieke partijen, het college van Burgemeester en wethouders en de pers. Joop Wikkerink vraagt zich of er alternatieven zijn voor het overal afsteken van vuurwerk. Hij denkt aan het centraal afsteken op de Markt in Aalten, het Prins Clausplein in Dinxperlo en op 't Zand in Bredevoort. De rest van de gemeente zou dan een vuurwerkvrije zone kunnen worden. "Of juist vuurwerkzones aanwijzen?" De wethouder wil over die verschillende mogelijkheden het gesprek in 2019 aangaan. "Laten we het daar gewoon eens over hebben. Zijn we in staat om tradities om te buigen naar nieuwe gezondere vormen, die meer rekening houden met mensen (en dieren), die niet zo gauw hun mond open doen, maar bang zijn en last hebben van rook, fijnstof en soms akelig letsel."

Meer handhaving
Een tweede onderwerp dat de wethouder bespreekbaar wil maken is het stoken van hout en de overlast die de rook kan veroorzaken. Beter stoken en centraal vuurwerk afsteken betekent volgens Wikkerink ook dat er opgetreden moet worden tegen 'overtreders, illegaal vuurwerk en vieze stokers'. "Dan hebben we de raad nodig om meer capaciteit ter beschikking te stellen." Aaltens Nieuws heeft de fractievoorzitters van de raadsfracties gevraagd wat zij vinden van de gedachten van de wethouder. Guido Uland, fractievoorzitter van de Progressieve Partij zegt: "Ik heb mij eerder al over deze onderwerpen uitgesproken. Ook binnen de raad en bij het college is hier aandacht voor gevraagd. Hierop is ten aanzien van houtrook ook een en ander toegezegd." Uland kondigt aan dat de PP hierover in de loop van het jaar nog een avond zal organiseren.

ChristenUnie voor centraal vuurwerk
Johan Pennings, fractievoorzitter van de ChristenUnie, geeft aan dat hij een groot voorstander is van het centraal afsteken van vuurwerk. Hij heeft dat ook al eerder aangegeven bij de discussie over de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Bij de behandeling daarvan besloot de gemeenteraad voor vuurwerk nog geen nadere regels op te nemen. "Afgelopen jaarwisseling was ik in het buitenland zonder enige vorm van vuurwerk. Wat een verademing moet ik zeggen. Houtstook is een ander ding. Voorlichting is hier zeker op zijn plaats samen met verzekeringsmaatschappijen, die door foute stook regelmatig te maken krijgen met schoorsteenbranden. Dat is niet nodig bij goede stook van goed droog hout met voldoende lucht en vuur in de inrichting waarin wordt gestookt."

Rol
Alexander van der Graaff, fractievoorzitter van D66 reageert dat de wethouder een aantal zaken ter discussie stelt "waarover de fractie van D66 natuurlijk graag wil meedenken." Hij vraagt zich wel af vanuit welke rol Wikkerink heeft gesproken. "Als lid van het college of als lid van de Progressieve Partij? Wij zouden namelijk verwachten dat politieke punten niet via een wethouder, maar via de fractie van een politieke partij in de raad ter discussie worden gesteld. Een wethouder spreekt immers namens een college en staat ten dienste van de gehele raad."

'Als wethouder dient hij zich eerst te richten op het raads-programma'

Ook Alex Walter, fractievoorzitter van Gemeentebelangen verbaast zich over de manier waarop de wethouder het aan de orde stelt. "Hij is wethouder en spreekt zich als wethouder uit in een (zijn) partijblaadje en dit past, zo denken wij niet. Als wethouder dient hij zich eerst te richten op het raadsprogramma. De onderwerpen zullen zeker nog wel aan de orde komen, maar niet omdat hij als wethouder dit op werpt. Hij heeft nog wel andere zaken te behandelen." Raimond Smit, fractievoorzitter van het CDA, heeft aangegeven het onderwerp eerst in een fractievergadering te willen bespreken. De VVD en Henk Meerdinks Volksvertegenwoordiging gaven geen reactie.