Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Geb Garretsen
Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Geb Garretsen Foto: Foto:

'WEKA, het was een leuk bedrijf met allerlei bedrijfsuitjes'

Oplossing Zoekplaatje vorige week

AALTEN - Vorige week was bovenstaande foto van de WEKA het ziekplaatje, met de vraag om meer informatie over de personen die erop staan. 'Mijn vader staat op de bovenste rij de tweede van links. Zijn naam is Herman Brethouwer. Volgens mijn broer zitten de heer Kasten en zijn vrouw en dochter Addy op de voorste rij', zo liet Janette Postma de redactie weten.

Personeel en directie van de WEKA Aalten. De WEKA was een groothandel aan de Nassaustraat in Aalten. De foto is gemaakt naar aanleiding van een speciaal gebeuren. Hier zijn de meningen over verdeeld. De groepsfoto zou te maken hebben met het 25-jarig huwelijksfeest van de heer en mevrouw Kasten, de directie van het bedrijf. Ook zou de foto gemaakt kunnen zijn naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de WEKA. Vrijwel alle namen kwamen binnen, ook al is de foto inmiddels zo'n 60 jaar geleden gemaakt. We zien in willekeurige volgorde: de heer en mevrouw Kasten, Addy Kasten, Iet Klerx, Johan Lievers, Johan Boom, Hendrik Winkelhorst, Jan te Paske, de heer Boersbroek, de heer Kemperman, Wim Bilderbeek, Dicky Mulder, Diny Pampiermole, Gerry Anneveldink, Gradie Wolterink, Arie ter Beest, Wim Lievers, Gerrit Peulers, Herman Brethouwer, Johan Rensink, Bennie Peulers, Jan Obelink, de heer Koelman, Wim Wevers, Jan Schuirink en Erwin Zeehandelaar(?).

De naam WEKA staat voor Weenink en Kasten. De heer Kasten was eerst werkzaam bij de gasfabriek. Hij ging rond om de zinken 'dubbeltjes' van de gasmeter op te halen. Een aantal huishoudens had vroeger een gasmeter waarin een gasmuntje van 10 cent gestopt moest worden. Voor dit gasmuntje kreeg men een hoeveelheid gas. Was het gas verbruikt, dan moest er opnieuw een gasmuntje in de meter worden gestopt. De heer Kasten en Weenink zijn later met de groothandel WEKA van start gegaan. WEKA is later overgegaan naar van Dijk in Zeist. Diny Pampiermole (83 jaar): "Ik heb er met veel plezier gewerkt, het was een leuk bedrijf met allerlei bedrijfsuitjes."

De WEKA was een groothandel en men vierde het 25-jarig bestaan van dit bedrijf met het maken van een groepsfoto. Het bedrijf bestaat niet meer. Een aantal namen was bekend. Meer namen en ook herinneringen van oud-werknemers van dit bedrijf zijn nog altijd van harte welkom en kunnen doorgestuurd worden naar: redactie@aaltensnieuws.nl. Ook kan men contact opnemen met: Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.