Rond etenstijd pakken de snellere schaatsers hun kans. Foto: Eva Schipper
Rond etenstijd pakken de snellere schaatsers hun kans. Foto: Eva Schipper Foto:

Schaatsvereniging De Haare als eerste open in Achterhoek

AALTEN - Op maandag 21 januari ging de schaatsbaan in Aalten als eerste open van alle schaatsverenigingen in de Achterhoek. Deze week was er een verdubbeld aantal bezoekers ten opzichte van andere jaren. Ook kwamen er veel bezoekers uit andere dorpen, uit de omstreken van De Haare, omdat de schaatsbaan bij hen nog niet open was.

Door Eva Schipper

Henk Somsen en Henk Heideman zijn allebei ijsmeesters. Ze zijn allebei enorm blij met deze schaatsbaan. "Door deze baan die een stevige basis als ondergrond heeft, kunnen we ongeveer vier dagen eerder open dan normaal", aldus Henk Heideman. Het dorp reageert heel positief. Henk Somsen vertelt dat de medewerkers veel positieve reacties krijgen aan de kassa, maar ook op bijvoorbeeld Facebook zijn de reacties erg lovend.

De reden dat de baan eerder open kan is dat de vereniging een nieuwe locatie heeft. Een andere locatie met een groot verschil ten opzichte van de vorige, een andere ondergrond, asfalt. Voor de ijsmeesters is het veel gemakkelijker om op asfalt het water te laten bevriezen. De stevige ondergrond houdt namelijk de kou vast. Ook kan er geschaatst worden met een dunnere laag ijs.

Henk Somsen en Henk Heideman zitten al vanaf de beginjaren in het bestuur. Van kinds af aan zijn zij al bezig met schaatsen. Henk Somsen: "Met een stoel uit de keuken stonden we vroeger in Lintelo bij het weiland van een boer op het ijs." Ook Henk Heideman herkent wat Henk Somsen vertelt. "Wij gingen vroeger ook als kind al het ijs op, alleen wij hadden maar één schaats per kind. Dus met een voet in de schoen en de andere in een schaats. Toen ik ouder werd, kon ik van mijn eigen geld een paar schaatsen kopen."

Als we het over de verschillen van vroeger en nu hebben beginnen Henk Somsen en Henk Heideman te lachen. In de beginjaren hadden ze nog geen waterslangen voor de vereniging, dus met emmertjes water uit de beek lieten ze het stuk bij Altec onder water lopen. Ook is iemand van de vereniging wel eens met een sneeuwblazer door het ijs gezakt. Henk Somsen en Henk Heideman lachen: "Zulke dingen kunnen nu niet meer gebeuren."

Henk Somsen en Henk Heideman zijn alle vrijwilligers enorm dankbaar. Zonder hen is de organisatie niet mogelijk geweest. In het bijzonder willen ze Cees van Rijs graag bedanken. Hij is een erelid van de vereniging en heeft veel betekend voor De Haare. Henk Somsen en Henk Heideman hopen dat het komende tijd weer goed vriest. "Wij verheugen ons op een mooi schaatsseizoen."