Gerrit van Veem en Berend Enserink (r) zijn blij dat het pand is 'veiliggesteld' voor het Grenslandmuseum. Foto: Iris Jansen
Gerrit van Veem en Berend Enserink (r) zijn blij dat het pand is 'veiliggesteld' voor het Grenslandmuseum. Foto: Iris Jansen

Sleutelfeest voor het Grenslandmuseum Dinxperlo

DINXPERLO - Op 6 februari is het dan eindelijk zover. In het bijzijn van burgemeester Stapelkamp, de heer en mevrouw Ostermann, het bestuur van het Grenslandmuseum, van Stichting Beheer Markt 1-3, vrijwilligers en genodigden, gaat voorzitter Berend Enserink van het Grenslandmuseum, na enkele jaren vol onzekerheid maar met vastberadenheid en doorzettingsvermogen, eindelijk de sleutel in ontvangst nemen van het pand aan de Markt 1-3. Middels de Stichting Beheer Markt 1-3 is het mogelijk gemaakt om het monumentale pand, waar het Grenslandmuseum al jarenlang gehuisvest was, aan te kopen om daarmee de toekomst voor het museum veilig te stellen.

Door Iris Jansen

Berend Enserink en voorzitter Gerrit van Veen van Stichting Beheer Markt 1-3 aan het woord. Enserink: "Sinds de oprichting in 1985 is het Grenslandmuseum, dat onderdeel uitmaakte van Stichting Bewaar 't Olde, gehuisvest in één van de oudste Rijksmonumenten van Dinxperlo. In 2016 kwam een schrijven dat de eigenaar, wooncorporatie 'De Woonplaats', het beeldbepalende pand wilde verkopen en zo kwam het voortbestaan van het museum ernstig in gevaar. Bertie Bussink, voorzitter van stichting Bewaar 't Olde benaderde tenslotte, na veel gesprekken met diverse partijen, Gerrit van Veen om te kijken of hij als adviseur een oplossing kon vinden. Uiteindelijk is het van Veen gelukt om over de grens iemand te vinden die het belang van dit, zeg gerust unieke, museum inzag en het pand wilde veiligstellen voor het Grenslandmuseum.

Van Veen: "We hebben een beleidsplan geschreven en zijn in gesprek gegaan met diverse partijen. Uiteindelijk hebben we een geldschieter gevonden. Door zijn historisch besef en als voorstander van grensoverschrijdende samenwerking, heeft Rudi Ostermann van Gut Heidefeld in Spork, zich bereid verklaard om het pand aan te kopen. Hij voelde haarfijn aan dat dit museum nu eenmaal een plek midden in de samenleving diende te hebben; een andere locatie zou het museum geen goed gedaan hebben. Ostermann hoopt tevens op een samenwerking tussen het Grenslandmuseum en zijn toekomstig museum op Gut Heidefeld. Door de aankoop waren er natuurlijk enkele veranderingen noodzakelijk, zoals het Grenslandmuseum loskoppelen van Stichting Bewaar 't Olde en het pand onderbrengen in een stichting, Stichting Beheer Markt 1-3, met als verdere bestuursleden Geert Rutgers, Leen Nederlof, Gerrit Lensink en Joop Snijders. Hierin is het pand ondergebracht en het Grenslandmuseum betaalt als alleengebruiker een gebruiksvergoedig. Dat kostte natuurlijk de nodige tijd en ook de structuur van het museum was aan veranderingen onderhevig."

"Achter de schermen hebben we heel hard gewerkt om alles op de rit te krijgen", ligt Enserink toe. "Door het uitwerken van het beleidsplan kwamen alle zaken op tafel te liggen die we moesten realiseren om een toekomstgericht museum te kunnen worden. Daarmee kwam er heel veel op ons af en ik heb er wel eens slapeloze nachten van gehad. We moesten een eigen bestuur oprichten waarin Hannie Ormel, Theo Diepenbroek, Sonja Rexwinkel, Herman Kobes en Eppie Blauw zitting genomen hebben. Samen met onze penningmeester Theo Diepenbroek en Bertie Bussink op de achtergrond, is het gelukt om met een goed plan te komen. Maar ik wil ook mijn grote dank uitspreken aan onze vrijwilligers, die heel veel werk verzet hebben. Vooral de toetsing voor het behouden van de inschrijving als museum, was een harde dobber. In de tussentijd is er veel veranderd en we moesten maar even aan 18 criteria voldoen. Dat was de volgende uitdaging voor ons, maar het officiële bord 'Geregistreerd Museum' wordt op 6 februari aan de buitenmuur bevestigd als kroon op ons werk."

Van Veen: "Doordat nu het hele pand beschikbaar is, kan er ook meer gerealiseerd worden. Maar eerst moet er gerenoveerd worden. Bertie Bussink en Theo Diepenbroek hebben via sponsoren en particuliere giften een bedrag bijeen kunnen brengen, waarmee nu duurzame onderhouds- en renovatiewerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd, natuurlijk in overleg met de gemeente en met monumentenzorg. Dit zijn werkzaamheden die uitsluitend voor rekening van het museum komen."

Enserink: "Een grotere ruimte biedt ook veel meer mogelijkheden. We gaan de zolder gebruiken als depot en op de bovenverdieping hebben we nu een lees-vergaderruimte, een keuken en archiefruimte. Met al deze verbeteringen kunnen we nu ook onze werkzaamheden uitbouwen. We werken hard om een kennis-en documentatiecentrum te worden. We gaan nu ook beginnen met het vastleggen van persoonlijke verhalen van de oudste generaties in Dinxperlo en Suderwick; het zogenaamde verhalen vangen. Het afgelopen jaar hebben we al diverse groepen ontvangen en zijn er mensen gekomen die meer wilden weten over het grensgebeuren. Ook onze exposities zijn een mooie manier om het leven en werken op de grens te documenteren. Want als Grenslandmuseum nemen we in Nederland een unieke plaats in. Daarom zijn we erg blij dat we nu door kunnen gaan met het uitbreiden van het museum en onze werkzaamheden. We gaan nu alles archiveren en documenteren; dat is een enorme klus. We zoeken nu nog vrijwilligers die daar ervaring in of belangstelling voor hebben. Ook gaan we werken aan een intensievere samenwerking met andere musea in de regio en in Bocholt en omgeving. We hopen dit jaar nog meer bezoekers te kunnen verwelkomen want ook wij hebben financiële verplichtingen en nog wensen voor kleine investeringen. Wie ons als 'vriend van het Grenslandmuseum' wil steunen kan dat doen voor 25 euro per jaar. Met deze vriendenkaart kan men met het hele gezin het Grenslandmuseum jaarlijks gratis bezoeken. Dat is een mooie stimulans om eens vaker binnen te lopen, al is het alleen maar voor een praatje en een kopje koffie. We kijken erg uit naar het sleutelfeest, waarmee we een volgende fase kunnen inluiden."


www.grenslandmuseum.nl