Willy Heinen kijkt met trots naar ‘zijn jongens.’ Foto: Eva Schipper
Willy Heinen kijkt met trots naar ‘zijn jongens.’ Foto: Eva Schipper

De terugkerende ooievaar

Willy Heinen heeft gezorgd voor een nest

Door Eva Schipper

AALTEN - Op vrijdag 25 januari is er een ooievaarsnest geplaatst op het terrein van Willy Heinen, de eigenaar van de Intratuin in Bredevoort. Het vogelnest werd door drie werknemers van Intratuin en door werknemers van Prinsen Sloopwerken geplaatst. Het nest is 9,5 meter hoog en is te bezichtigen bij het weiland naast de Intratuin. Stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland (SAAP) heeft het project deels gesubsidieerd. Ook Prinsen Sloopwerken en Intratuin hebben een deel van de kosten gesponsord.

Voor de ooievaars is het belangrijk dat er nesten voor ze zijn. De ooievaar is een terugkerende diersoort en om het broeden makkelijker te maken, bestaan er speciale nesten. Hierdoor kan er een stabiele populatie ontstaan en wordt de kans vergroot dat de ooievaar definitief terugkeert naar Nederland.

Ooievaars spotten
Willy Heinen kijkt met trots naar zijn project. "Ik ben een echte natuurliefhebber, dit is toch prachtig." Willy legt uit dat hij de natuur graag een kans wil geven en als het ware iets terug aan de natuur wil geven. Op zijn grond komen vaak ooievaars en nu krijgen ze een eigen nest. "Mijn slaapkamer heeft uitzicht op het weiland, ik kijk regelmatig met een verrekijker naar buiten om ze te spotten."

Ook andere dieren
Willy denkt terug aan vroeger. "Vroeger vond ik de natuur ook al prachtig. Ik ging vaak met mijn dochter kievitseieren zoeken. We vonden best vaak het eerste ei in Aalten. Als dat gebeurde ging ik met mijn dochter naar de gemeente en kregen we 25 gulden. Natuurlijk mocht zij die in haar zak steken." Ook andere dieren vindt Willy prachtig. In zijn tuin staan tal van dieren, zoals kleine ganzen, kippen en pony's.

Livebeelden
In de toekomst wil Willy Heinen graag een camera op het nest plaatsen. Op deze manier kan Aalten het nest live volgen. De camera moet wel duurzaam zijn, daarom laat hij er ook een zonnecel bij plaatsen. "Het lijkt me prachtig dat iedereen kan meegenieten van deze dieren in de natuur." Nu is het wachten op een ooievaar die zich in Bredevoort wil vestigen.