Zonnepanelen ECB in april operationeel

Zoektocht naar plek voor 500 panelen in ruim een jaar afgerond

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – "Binnenkort kunnen formeel de handtekeningen gezet worden voor de levering van de zonnepanelen", vertelt Bert Weevers, voorzitter van de Energiecoöperatie Bredevoort (ECB). Er zullen dan ruim 500 zonnepanelen op twee locaties In Bredevoort geplaatst worden. Aan de 56 leden van de ECB kan daarna duurzame energie worden geleverd. Weevers vindt het een mooie prestatie dat dit in ruim een jaar is gelukt.

Al op de hoogte
De ECB is in oktober 2017 opgericht. Bewoners uit Bredevoort die op hun eigen woningen om diverse redenen geen zonnepanelen kunnen plaatsen zochten gezamenlijk een plek waar voldoende panelen geplaatst konden worden. Ze maken daarbij gebruik van de postcoderoosregeling. De deelnemers aan zo'n regeling krijgen korting op hun energiebelasting. De coöperatie liet zijn oog op het Grachthuys vallen, maar omdat de gemeente Aalten het platte dak van het gymlokaal nu zelf gebruikt voor de plaatsing van zonnepanelen voor de gemeentelijke organisatie, kan daar minder op geplaatst worden. "We wisten al dat de gemeente dit ging doen", zegt Weevers. Dat was al duidelijk geworden tijdens een overleg in september. "Het was wel een domper dat we het niet kregen, want daardoor moesten we meer panelen elders plaatsen."

Panelen op daken Betting
Dat de energiecoöperatie die opbrengst van 24 gemeentelijke panelen krijgt noemt Weevers een 'slimme oplossing'. Hiermee kunnen de kosten voor een extra aansluiting elders door Liander, de netwerkbeheerder, gedekt worden. Op de schuine daken van het Grachthuys kan de ECB honderd zonnepanelen kwijt. Voor de resterende benodigde panelen moest een ander plek worden gevonden. Daarover was van het begin af aan ook al gesproken met Betting, maar ook met een andere dakeigenaar. Nadat dat dak niet geschikt bleek om veel panelen te dragen werd verder gesproken met Betting. Op de daken van het bedrijf kunnen ruim 400 panelen worden geplaatst. Betting laat ook zelf vijftig panelen plaatsen voor de eigen energiebehoefte. De huishoudens die meedoen aan de energiecoöperatie nemen niet allemaal evenveel zonne-energie af. Soms gaat het maar om de opbrengst van enkele panelen. Weevers verwacht dat de eerste stroom in april beschikbaar is. "Er is maar één maar en dat is Liander." Het bedrijf moet momenteel vele nieuwe aansluitingspunten voor zonne-energie realiseren en heeft het daarmee nu zo druk dat het achterloopt met de planning.