Financiële tegenvaller is minder groot dan verwacht

Financiële tegenvaller is
minder groot dan verwacht

AALTEN – "We hadden een dispuut met de belastingdienst", zegt wethouder Ted Kok. "We hebben niet gelijk gekregen via de rechter." Een argument daarvoor is niet te geven. "Ze hoefden niet te motiveren. Blijkbaar hadden ze betere dingen aan hun hoofd", zegt Kok met enig cynisme. De belastingkwestie heeft vijftien jaar gelopen en Kok had liever gelijk gekregen. De gemeente heeft wel meteen het bedrag apart gezet en daarbij rekening gehouden met het meest negatieve scenario. Van die 3,8 miljoen euro hoeft nu maar 1,8 miljoen aan de belastingdienst betaald te worden. Daardoor is er een "meevaller" van twee miljoen. De wethouder is daar wel blij mee, al is het natuurlijk eigen geld dat apart was gezet.

Door Bernhard Harfsterkamp

De belastingkwestie is ontstaan over de BTW bij de bouw van twee schoolgebouwen in Aalten. Na de bouw zijn die overgedragen aan de stichting Toegevoegde Waarde Aaltens Onderwijs (TWAO), die de scholen weer verhuurt aan het onderwijs. De gemeente heeft toen BTW afgedragen over de verkoopprijs en de BTW over de bouwkosten terug gevraagd. De belastingdienst was het hier niet mee eens. De zaak is door verschillende rechtbanken behandeld, maar uiteindelijk heeft de Hoge Raad de belastingdienst in het gelijk gesteld.

Meevaller van twee miljoen in potje voor toekomstige scholenbouw

De gemeente hoeft alleen nog de BTW over de bouwkosten te betalen en krijgt de BTW over de verkoop terug. Ook de overdrachtsbelasting van de verkoop krijgt de gemeente terug. Omdat de rente over het verschuldigde bedrag minder hoog is dan verwacht scheelt dat ook nog eens 9 ton euro.

"Wat gaan we doen met de twee miljoen die we niet hoeven te betalen? Het geld was deels bedoeld voor toekomstige scholenbouw", zegt wethouder Kok. "Er gaat één miljoen in de huisvestingspot. De andere miljoen voegen we toe aan de algemene reserve."

Dat is logisch, omdat de kosten van de processen en rentekosten ook uit de algemene begroting zijn betaald. "Ik ben nog steeds verdrietig dat we het geschil hebben verloren", zegt Kok. "Nog verdrietiger ben ik dat er geen argumenten zijn gegeven. Maar nu is er gelukkig een meevaller van 2 miljoen. Dat maak je ook niet alle dagen mee."