Boven op het gebouw komt een tweede etage met daar bovenop zonnepanelen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Boven op het gebouw komt een tweede etage met daar bovenop zonnepanelen. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Gemeentewerf wordt
aangepast en verduurzaamd

AALTEN – Het gebouw op de gemeentewerf aan de Derde Broekdijk in Aalten wordt verbouwd en van zonnepanelen voorzien. Op het huidige gebouw komt een tweede verdieping, zodat de 25 mensen die van de Hacron zijn overgenomen er ook hun uitvalsbasis hebben. Zij zijn nu nog op een andere plek gehuisvest. "Daarmee laten we zien dat zij er ook echt bijhoren", zegt wethouder Ted Kok. Mensen en materiaal worden nu op één plek gecentreerd. Voor de aanpassingen is een bedrag van 1,5 miljoen euro nodig. Een vijfde deel daarvan wordt voor de verduurzaming gebruikt.

Door Bernhard Harfsterkamp

Met liefde en plezier geld uitgeven aan verduurzaming
Wethouder Kok is blij met de ex-mewerkers van de Hacron, die in het groenonderhoud werken. "Het werkt heel goed. Ze hebben nu nog meer plezier in hun werk. Het ziekteverzuim is ook gedaald." Doordat ze nu ook nog een plek op de gemeentewerf krijgen, waardoor de afstemming beter is en er sneller kan worden gereageerd, zal het nog beter kunnen gaan. De gemeentewerf wordt gasloos en rekenkundig energieneutraal. "In de zomer is er een overschot", zegt wethouder Kok, "in de winter is er een tekort." Op basis van het huidige gebruik is berekend dat er 350 zonnepanelen nodig zijn voor de duurzame energieopwekking. "Ik geef daar met liefde en plezier drie ton voor uit", zegt de wethouder. De rest van het bedrag wordt gebruikt voor de verbouwing en aanpassingen op de werf.

Referentieobject
Voor de verbouwing en verduurzaming van de gemeentewerf was al geld gereserveerd. Daarnaast worden de kosten bespaard, die nodig waren voor het gebouw voor de ex-Hacron-medewerkers. In financieel opzicht is Kok daarom ook tevreden. "Het kost niets extra." Wethouder Martin Veldhuizen voegt toe dat het verduurzaamde pand als referentieobject zal worden gebruikt. "We gebruiken het voor voorlichting aan bedrijven, zodat ze kunnen zien hoe verduurzaming mogelijk is." De gemeenteraad zal in maart gevraagd worden een krediet voor de aanpassingen van de gemeentewerf beschikbaar te stellen. Na het B en W-besluit van 12 februari kan er al aanbesteed worden. Bedrijven in Aalten, Dinxperlo en Winterswijk zijn inmiddels gevraagd om een aanbod te doen. Na het besluit van de gemeenteraad kan het werk dan aan een van de aanbesteders voor het bouwkundige deel en aan een voor het installatiewerk gegund worden. Daardoor kunnen de werkzaamheden snel beginnen en kan de gemeentewerf verbouwd en verduurzaamd zijn aan het eind van het jaar.