Na de zomervakantie heeft Aalten een kinderburgemeester

Na de zomervakantie heeft Aalten een kinderburgemeester

AALTEN – In zijn vorige gemeente Kapelle heeft burgemeester Anton Stapelkamp goede ervaringen opgedaan met een kinderburgemeester. Hij maakte er na zijn aantreden in Aalten geen geheim van dat hij daar ook graag een jonge collega zou willen hebben. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen bleken ook een aantal politieke partijen de kinderburgemeester en een kinderraad in hun verkiezingsprogramma te hebben staan. Het was daarna niet verrassend dat het instellen van een kinderburgemeesterschap in het raadsprogramma werd opgenomen. "We hebben elkaar snel gevonden", zegt burgemeester Stapelkamp, "We moesten alleen nog bekijken hoe we het gingen aanpakken."

Door Bernhard Harfsterkamp

"We hebben er voor gekozen zoveel mogelijk kinderen te betrekken", zegt Stapelkamp. Er komt daarom geen algemene oproep waarop kinderen kunnen reageren. Dat zou er toe kunnen leiden dat er van één school meerdere kandidaten zijn en van andere geen een. "Wij willen dat alle scholen één kandidaat leveren." Er zijn dertien scholen in Aalten, Dinxperlo, Bredevoort en de buurtschappen. Allle basisscholen doen mee, maar ook de speciale basisschool Nieuw Hessen. Omdat de kinderburgemeester in functie is wanneer de leerling in groep 8 zit, wordt de verkiezing georganiseerd als hij of zij nog in groep 7 zit. In juni wordt daarom de eerste verkiezing gehouden. De dertien kandidaten zullen zich dan kort presenteren. "Misschien koppelen we er een thema aan", zegt de burgemeester. Hij denkt aan duurzaamheid, veiligheid, pesten of leefstijl.

Voorzichtig beginnen
Het kan zijn dat er per school meer kinderen belangstelling hebben. "Dan zal er al op de school een verkiezing moeten worden gehouden. Dan kunnen ze al oefenen." Naast de korte presentatie zullen er in quizvorm ook nog vragen gesteld worden aan de kandidaten. De jury wordt gevormd door een aantal gemeenteraadsleden. Alle 13 kandidaten samen zullen een schooljaar lang de kindergemeenteraad vormen. Het voordeel daarvan is in ieder geval dat er geen twaalf verliezers zijn. De kinderburgemeester zal standaard bij een aantal hoogtijdagen in de gemeente aanwezig zijn. "Ik neem dan de kinderburgemeester mee", zegt Stapelkamp. "We beginnen het eerste jaar voorzichtig. Het moet niet te veel in één keer worden." Er is natuurlijk ook ruimte voor eigen initiatief van de kinderburgemeester. "Hij of zij kan een werkbezoek organiseren of een keer met de wijkagenten meegaan. Of het eerste schot lossen bij het vogelschieten."
Het doel van het invoeren van kinderburgemeesterschap en kindergemeenteraad is om de kinderen een zichtbaardere plek in de samenleving te geven en ze al op jonge leeftijd in contact te brengen met de gemeente en de politiek. Alleen al door de verkiezing worden ook scholen en ouders intensiever betrokken bij de gemeente. "Het zorgt voor verbinding", zegt Stapelkamp. De kinderburgemeester zal net als zijn oudere collega vooral representatieve taken uitvoeren. "De kindergemeenteraad kan inhoudelijker bezig zijn met de gemeente. Waar maken je klasgenoten zich zorgen over, kan een gespreksonderwerp zijn." Om de kinderraad een adviesorgaan te noemen vindt Stapelkamp wat zwaar, "maar je hebt wel een groepje kinderen uit groep 8 met wie je over van alles kunt praten." De verkiezing vindt plaats op 3 juli. Over de kinderburgemeester is al overleg met de scholen geweest. Volgens de burgemeester zijn ze enthousiast.