Kinderen en hun moeders zetten de nestkastjes in elkaar. Foto: Karin Stronks
Kinderen en hun moeders zetten de nestkastjes in elkaar. Foto: Karin Stronks

Buurtvereniging bouwt
nestkastjes

DE HAART – Een buurtvereniging van buurtschap De Haart heeft het initiatief genomen voor het bouwen van tientallen nestkastjes. Het doel is om zo veel mogelijk vogeltjes, voornamelijk mezen, nestgelegenheid te bieden om met name de groeiende populatie van de processierups een halt toe te roepen. Stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland (SAAP) heeft een bedrag beschikbaar gesteld voor de aanschaf van materialen.

Door Karin Stronks

Kinderen erbij betrekken
Op zaterdagmiddag 23 maart werkten mannen, vrouwen en kinderen fanatiek mee met het bouwen van de nestkasten. De mannen zaagden de houten planken op maat, vrouwen en kinderen zetten de nestkastjes in elkaar. Henri Hamsen, één van de initiatiefnemers van het project, legt uit: "Prachtig toch dat ze allemaal meedoen! Vooral het betrekken van de kinderen uit de buurt vinden we erg belangrijk. Alle buren krijgen een nestkast mee, we hangen rondom basisschool 't Möllenveld ook nestkasten op. Het doel is tweeledig, het aantrekken van vogels en het beperken van de schadelijke processierups!"

Bijdrage van SAAP
De buurtvereniging heeft SAAP gevraagd om een bijdrage te doen voor de aanschaf van materiaal. "We hebben van SAAP een mooi bedrag gekregen waarvan we het hout hebben aangeschaft. De gemeente Aalten stelt elk jaar geld beschikbaar voor SAAP, de stichting steunt op zijn beurt projecten en initiatieven voor plattelandsontwikkeling, onder andere natuur en landschap. Ook ons initiatief kreeg een bijdrage, daar zijn we erg blij mee", vertelt Harmsen.

Meer projecten voor diversiteit
Hij vervolgt: "Ik ben werkzaam in de gewasbescherming en weet dat we in het verleden niet goed met de natuur zijn omgegaan. Mede daardoor kregen de processierupsen en meikevers kans om zich te vermeerderen! Er zijn veel projecten gaande die de diversiteit willen herstellen zoals het akkerrandenproject voor patrijzen en insecten en het initiatief voor het bouwen van nestkasten wat ook in noord Nederland van start ging. We hopen dat veel mezen en andere vogels gaan nestelen in onze kasten en dat zij de kuikens gaan voeden met de processierups!"

'Wij hebben er al zeven gemaakt!'

Boks!
Wiann Luiten zet samen met zijn moeder een nestkastje in elkaar. Moeder houdt de schroef vast en Wiann hanteert de accuboormachine. Hij zegt: "We hebben er al twee gemaakt! Ja volgens mij zijn de nestkasten voor koolmezen! Ook bij ons op school worden er nestkasten opgehangen." De vijfjarige Joep Tenkink is druk bezig, hij hupt ongeduldig met zijn benen en is heel fanatiek. Zij buurmeisje Esmee Luiten helpt hem. "Hoeveel wij er gemaakt hebben? Zeven!", grijnst Joep. Esmee en hij doen een boks als er weer een nestkastje klaar is.

Leren over natuur
Henri Harmsen merkt op: "Over een paar maanden gaan we samen met de kinderen kijken of er vogels nestelen in onze kasten, zo houden we ze op de hoogte van het doel van dit project en ze leren op deze manier over de natuur!" Hij wijst op de stapels hout en vertelt: "We hebben meer dan genoeg materiaal voor zo'n vijftig nestkastjes voor mezen en andere vogeltjes, we houden zelfs nog hout over om ook uilenkasten te maken."