Nog altijd veel plezier bij het gymmen voor Annie en Annie. Foto: Karin Stronks
Nog altijd veel plezier bij het gymmen voor Annie en Annie. Foto: Karin Stronks

Twee briljanten gymnasten bij Athos

AALTEN – Annie Stronks-Bent en Annie Westerveld-Onnink werden op woensdagavond 3 april verwend met bloemen en een enveloppe met inhoud. Zij zijn beide maar liefst 65 jaar lid van gymnastiekvereniging Athos. De dames begonnen bij DOK Juliana, deze vereniging fuseerde negen jaar geleden met zustervereniging Achilles. Als zevenjarige meisjes begonnen Annie en Annie met gym. Zelf hadden ze niet verwacht dat ze na 65 jaar nog altijd actief mee konden doen…

Door Karin Stronks

Annie Stronks glimlacht: "We zagen onszelf meer als ereleden die op 72-jarige leeftijd op de eerste rij bij de jubileum-uitvoering van het honderdjarige DOK zouden zitten! Maar het is heel anders gelopen, als het goed is doen we volgend jaar, bij het tienjarig bestaan van Athos, mee met de demo, zoals tegenwoordig een uitvoering heet." Annie en Annie nemen een fraaie bos bloemen in ontvangst en krijgen van Marleen Scholten, penningmeester van Athos, een enveloppe met inhoud. De turngroep van Annie en Annie, onder leiding van Berendien Luiten, applaudisseert voor de 'briljanten' gymnasten.

'En onze 'after-gym' is ook altijd heel gezellig!'

Matrozenkraagjes
Op zevenjarige leeftijd begonnen Annie en Annie met turnen. Annie Westerveld weet nog: "We kregen gymles van Piet Veldhuis in gebouw Irene. Bij uitvoeringen droegen we rokjes, twee handjes breed boven de knie met bloesjes met matrozenkraagjes." Annie en Annie hebben ook lesgegeven tijdens hun langdurige 'carrière' bij de gymnastiekvereniging. "Tegenwoordig gymmen we op de woensdagavond, we hebben een fijne groep. Meestal doen we een balspel en grondoefeningen maar af en toe zwaaien we nog aan de ringen", vertelt Annie Stronks. Annie Westerveld voegt toe: "En onze after-gym is erg gezellig, we gaan al jaren na de les iets drinken bij Stegers!"

Alle niveaus
Vanaf de beginjaren werden turnlessen aangeboden voor vrijwel alle leeftijden. "Kinderen van vier, vijf jaar oud konden beginnen met gymnastiek. We hoopten natuurlijk dat deze jonge leden net zo lang zouden blijven dan Annie en Annie!" Aan het woord is Irma Rave, oud-leidster en bestuurslid van Achilles, nog altijd zeer betrokken bij de fusievereniging Athos. Ze vervolgt: "In de jaren '90 kwam acrogymnastiek in zwang, een combinatie van acrobatiek en turnen. We bieden tegenwoordig ook freerunning aan, en ook volleybal en volksdansen zijn onderdelen van Athos. Turnen en acrogym doen onze leden op alle niveaus, zelfs in de landelijke divisie!"

Fusie
Bijna tien jaar geleden fuseerden DOK Juliana en Achilles, de twee gymnastiekverenigingen van Aalten. Marleen Scholten merkt op: "Beide verenigingen bedienden dezelfde doelgroepen, liepen tegen dezelfde problemen aan en deden aan dezelfde wedstrijden mee." Irma Rave vult aan: "Het was best uniek, in één seizoen was de fusie een feit, er waren niet veel tegenstemmers. De Aladnahal werd verbouwd, we moesten alle groepen onderbrengen in diverse gymzaaltjes bij scholen en in de buurtschappen. Alle lessen worden nu in de Aladnahal gegeven. Qua toestellen is er wel één en ander veranderd, ringzwaaien, turnen met bal en lint en brug met gelijke leggers voor dames wordt niet meer beoefend."

'Kwartiertje turnen'
Eén van de problemen waar gymnastiekvereniging Athos nog altijd tegenaan loopt is het vinden van goede leiding. "We hebben zelf het idee dat veel jongeren 'sport en bewegen' studeren maar we kunnen lastig aan leiding komen", geeft Irma Rave aan. Marleen en Irma zijn het roerend met elkaar eens: "Turnen is de 'moeder' van alle sporten! Het begint met hinkelen, huppelen, koprol. Klinkt simpel maar heel veel kinderen beheersen dit al niet meer." Marleen zegt: "Eigenlijk zou elke sport met een kwartiertje turnen moeten beginnen. Je kunt gymnastiek op elke leeftijd doen, kijk maar naar Annie en Annie!"