Natascha Hengeveld en Esmeralda Bouwhuis (rechts) zijn de organisatoren van de SamenWij-bijeenkomsten. Foto: Lydia ter Welle
Natascha Hengeveld en Esmeralda Bouwhuis (rechts) zijn de organisatoren van de SamenWij-bijeenkomsten. Foto: Lydia ter Welle Foto:

SamenWij: ontmoetingsplek voor wie psychisch even uit balans is

AALTEN – SamenWij is een maandelijks ontmoetingspunt voor mensen die psychisch uit balans zijn, of zijn geweest, en er behoefte aan hebben om hun ervaringen te delen met anderen die hetzelfde meemaken. SamenWij is een initiatief van Natascha Hengeveld en Esmeralda Bouwhuis. Zij worden ondersteund door GGNet, Figulus Welzijn en de gemeente Aalten. Iedere tweede donderdag van de maand is er een SamenWij-bijeenkomst in De Dam aan de Damstraat 4i in Aalten.

Door Lydia ter Welle

Natascha en Esmeralda constateerden enige tijd geleden dat er allerlei contactmomenten zijn voor mensen met diverse problematieken en achtergronden. "Je hebt een Mantelzorg Café, een Alzheimer Café, er zijn tal van lotgenotencontacten voor mensen met een fysiek probleem, maar er was nog helemaal niks voor mensen met een psychisch probleem die behoefte voelen aan contact met lotgenoten. Toen zijn we naar de gemeente gestapt. En toen heeft Daniëlle Wensink van de gemeente Aalten ons gewezen op de mogelijkheid om ontmoetingscentrum De Dam te gebruiken", vertelt Esmeralda. Daniëlle benadrukt dat zij eigenlijk niet zoveel heeft gedaan, maar dat Esmeralda en Natascha zelf aan de slag zijn gegaan om SamenWij op te zetten. Beide vrouwen zijn ervaringsdeskundigen en weten daardoor als geen ander dat contact met andere mensen die psychisch in onbalans zijn, heel belangrijk is.

'Ervaren dat je niet de enige bent'

Natascha: "Omdat je ervaart dat je niet de enige bent, dat er meer mensen zijn die met soortgelijke problemen en gevoelens zitten. En het helpt om erover te praten met mensen die je uit eigen ervaring meteen begrijpen. Het helpt echt, zonder dat onze bijeenkomsten gericht zijn op therapie. Wel wisselen we ervaringen uit, en tips."
Esmeralda vult aan: "Je bent immers gewoon een mens, met een ziekte die het ene moment wat meer problemen voor je oplevert dan het andere moment. Maar om de een of andere reden lukt het mensen vaak niet om de mens te blijven zien, los van de psychische kwetsbaarheid, terwijl dat bij een fysieke ziekte vaak wel lukt. Je bént immers niet je depressie, je bent een mens! Je krijgt therapie, medicijnen, om je te helpen de verschijnselen zo draaglijk mogelijk te maken. Net zoals iemand met bijvoorbeeld reuma therapie of medicijnen krijgt. Juist omdat we de avonden van SamenWij niet vanuit het 'patiëntgevoel' organiseren, maakt ze zo waardevol voor deelnemers."

"Maar het is gewoon ook gezellig. Soms spelen de aanwezigen die dat willen een spel, soms komt er iemand iets vertellen over een bepaald onderwerp. Dat vullen we samen met de deelnemers aan de bijeenkomsten in", zegt Esmeralda.
Natascha noemt als voorbeeld: "Zo hebben we een geurbelevingsavond gepland. Om iedereen te laten ervaren wat geuren kunnen doen met iemand. Misschien werkt het voor mensen wel ontspannend, en iemand die minder gespannen is, kan alles immers veel beter aan. Zo proberen we de bezoekers van SamenWij prettige handvatten te geven om fijn(er) te kunnen leven. Maar het belangrijkste is de herkenning en de erkenning. Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent, niet alleen staat in je psychische kwetsbaarheid. En het is ook fijn om te erkennen, gewoon: ervoor uit te komen dat je (soms) psychisch niet in balans bent. Juist dat erkennen haalt de zwaarte ervan weg."

Esmeralda heeft het zelf ervaren: "Erkennen is de eerste stap om van je psychische kwetsbaarheid juist een kracht te maken. Voor mij was het zo dat juist het opzetten van SamenWij ervoor heeft gezorgd dat het veel beter met me gaat. Dat ik denk: het was niet voor niks dat ik dit heb; ik kan er iets goeds mee doen."
Natascha zegt: "Tegelijk maakt juist die stap van erkenning, van toegeven dat je psychisch kwetsbaar bent, het misschien lastig om over de drempel te stappen bij SamenWij. Mocht dat voor jou een te hoge drempel zijn, neem dan gerust contact met ons op via Samenwijaalten@hotmail.com. Dan gaan we kijken of we misschien eerst al eens kunnen kennismaken, zodat de stap minder groot wordt. Wie weet ken je ook al wel iemand die naar SamenWij komt en kun je samen naar de bijeenkomst gaan."

De SamenWij-bijeenkomsten zijn elke tweede donderdag van de maand in De Dam aan de Damstraat 4i in Aalten, vanaf 19.30 uur. De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 9 mei. Meer informatie: samenwijaalten@hotmail.com.