Dj's Frank van 't Hof (in bijenpak) en Stefan Stasse zijn zojuist gearriveerd bij De Ahof. Foto: Lydia ter Welle
Dj's Frank van 't Hof (in bijenpak) en Stefan Stasse zijn zojuist gearriveerd bij De Ahof. Foto: Lydia ter Welle Foto:

NPO Radio 2-actie voor de bijen afgesloten in Aalten

AALTEN - Donderdagavond kwamen NPO Radio2-dj's Stefan Stasse en Frank van 't Hof (programma Staat van Stasse, van 20.00 tot 22.00 uur op NPO Radio2) rond half tien aan bij De Ahof in Aalten. Dat was de afsluiting van een toer van een dag door Nederland, waarbij de dj's overal in Nederland gratis zakjes bloemzaad uitdeelden. De actie had tot doel om aandacht te vragen voor de bijen, die ernstig bedreigd worden.

Door Lydia ter Welle

Bijen zijn onmisbaar voor ons ecosysteem. De bijen zorgen tijdens hun zoektocht naar voedsel voor bestuiving van gewassen, en daardoor voor voedsel voor mens en dier. Zonder bijen is er geen bestuiving, geen bevruchting, geen voortplanting en geen voedsel voor mens en dier. In de gemeente Aalten ijveren diverse organisaties samen met de gemeente al jaren voor het inzaaien van akkerranden. Niet alleen een prachtig gezicht, maar ook bescherming van gewassen tegen wildvraat, en tegen ziekten én de bloemen zijn een voedselbron voor bijen, vlinders en andere insecten, maar ook voor vogels en zoogdieren.

De dj's sloten de actie af in Aalten, omdat luisteraar Jochem uit Aalten na een oproep als één van de eersten vroeg om bloemzaad voor een terrein van 3.000 m2. Dat was een dusdanig grote hoeveelheid, dat de dj's naar Aalten kwamen. De gemeente Aalten was blij met de komst en met de actie, en toonde dat met een warme ontvangst met een sfeervol verlicht buitenterrein van De Ahof, en met muziek van een afvaardiging van muziekvereniging De Eendracht.

Wethouder Ted Kok verwelkomde Stasse en Van 't Hof, en bedankte hen voor de komst. Hij bood Jochem een grote zak bloemzaad aan, en alle Aaltenaren konden een gratis zakje bloemzaad afhalen, beschikbaar gesteld door Jansen Zaden uit Winterswijk. Grijsen Straat en Park Design bood een insectenhotel aan, dat een plekje krijgt bij de kruidentuin en de bijenstal van De Ahof. Bijzonder aan dit insectenhotel is, dat het geproduceerd wordt door cliënten van Estinea, van restpartijen hout uit de productie van straatmeubilair.

Wethouder Ted Kok maakte van de gelegenheid gebruik om Nederland op te roepen het voorbeeld van Aalten te volgen met hulp en aandacht voor de bijen.

"Iedereen is welkom om in Aalten te komen kijken hoe prachtig die ingezaaide akkerranden zijn!", zo nodigde Kok uit.

Wethouder Ted Kok (rechts) klapt vrolijk mee bij de aankomst van de dj's. Foto: Lydia ter Welle