Andere tijden ook over Onderduikmuseum

Verhalen van Oost-Achterhoekse
onderduikers in tv-programma

AALTEN - Op woensdag 24 april wordt in het geschiedenisprogramma Abdere tijden aandacht besteed aan het onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De programmamakers hebben ervoor gekozen om dit in beeld te brengen aan de hand van persoonlijke verhalen, die zich afspelen in de Oost-Achterhoek. Om deze te illustreren zijn ook opnamen gemaakt in het Nationaal Onderduikmuseum. Een deel van het museum is immers een onderduikplek geweest. Andere tijden wordt op 21.20 uur uitgezonden op NPO 2.

Andere tijden belicht telkens een aspect van de geschiedenis van Nederland. Bij het thema onderduik is gekozen voor verhalen en beelden uit Aalten en Lichtenvoorde, omdat daar veel mensen ondergedoken hebben gezeten. Een op de vijf inwoners was er voor korte of lange tijd ondergedoken. Het Achterhoekse buitengebied met de overzichtelijke wegen en de afgelegen boerderijen leende zich goed voor onderduiken. Jennie Kempink heeft een groot deel van haar jeugd doorgebracht op Markt 12 in Aalten, nu onderdeel van het museum, want ook in de kernen zaten mensen ondergedoken. Tijdens de oorlog zitten er onderduikers op zolder. Als de Duitse bezetter de voorkamer vordert voor de Ortskommandantur gaat het onderduiken gewoon door. Ondertussen probeert de moeder van Jennie de Ortskommandant te vriend te houden. Ook het verhaal van de Joodse Joop Levy uit Varsseveld wordt verteld.