Presentatie Mercy Ships bij PCOB

AALTEN/BREDEVOORT - De bijeenkomst van de PCOB Aalten/Bredevoort op donderdag 16 mei begint om 19.30 uur en duurt tot circa 21.30 uur. Op deze bijeenkomst, in het Romienendal, is een presentatie te zien van de Stichting Mercy Ships.

Mercy Ships is een prachtige organisatie, die met een ziekenhuisschip gratis medische hulp verstrekt aan de allerarmsten. Omdat ieder mens kostbaar is.
Door de armoede in Afrika hebben veel mensen geen toegang tot medische zorg. Elk jaar sterven maar liefst zeventien miljoen mensen omdat ze geen medische hulp krijgen. Mercy Ships helpt bij de meest voorkomende ziekten en kwalen. Denk aan een gespleten lip, tumor, staar, fistel, misvormde benen, opgezwollen schildklieren, brandwonden, blindedarmontsteking of ontstoken kaak. Een operatie geeft kinderen en volwassenen een nieuw gezicht, kinderen de mogelijkheid om zelf te lopen, mannen en vrouwen de kans om weer zelf hun brood te verdienen en mensen hun glimlach terug omdat ze hoop hebben.

Ook geeft Mercy Ships trainingen aan de lokale bevolking om kennis over te dragen. Iedereen aan boord is vrijwilliger, van machinist tot chirurg, van schoonmaker tot kapitein, van kok tot tandartsassistente. Momenteel ligt het ziekenhuisschip, de Africa Mercy, in Guinee. Het is de bedoeling dat er in 2019 een nieuw schip bijkomt, zodat nog meer levens gered kunnen worden.
Eén van de patiënten was de 63-jarige Adiza. Het gezwel in haar hals, van ruim twee kilo, drukte Adiza's luchtpijp van achteren en van opzij dicht. Zij kon nauwelijks ademen of praten. De situatie was urgent en behandeling op zeer korte termijn noodzakelijk. Hoewel ze dat best eng vond, bezocht Adiza de arts van Mercy Ships en werd ze aan boord van de Africa Mercy geopereerd. Een dag na de operatie, waarbij het gezwel was verwijderd, sliep Adiza diep en ontspannen. Een paar dagen later ging ze huiswaarts. De verandering was verbijsterend. Dochter Suzanne vertelt: "Ze kan nu weer ademhalen. Ze voelt een enorme verlichting. Ze kan weer van een maaltijd genieten en tot rust komen; iets wat ze veertig jaar niet kon. We zijn allemaal blij, want ze is zo gelukkig!"