Sint Bernardus in Bredevoort is ook zo'n monument. Foto: Archief Aaltens Nieuws - Leo van der Linde
Sint Bernardus in Bredevoort is ook zo'n monument. Foto: Archief Aaltens Nieuws - Leo van der Linde :

Extra subsidie naar maatregelen voor duurzaamheid monumenten

Aanpassingen zonder beeldkwaliteit gebouw aan te tasten

door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Burgemeester en wethouders hebben besloten de subsidieverordening gemeentelijke monumenten en molens te wijzigen. Daardoor kunnen voortaan bouwkundige duurzaamheidsmaatregelen bij restauratie en onderhoud van monumenten gesubsidieerd worden. De aanpassing komt voort uit de energiescans die bij een flink aantal monumenten zijn uitgevoerd. Daarbij bleek dat het merendeel van de monumenten goed is te verduurzamen, zonder dat dit de beeldkwaliteit van de gebouwen aantast. Om de uitvoering van de maatregelen te stimuleren is de bestaande subsidieverordening nu verruimd.

Stimuleren
Door de uitgevoerde energiescans werd duidelijk dat bij monumenten grote energiewinst is te behalen door ze te verduurzamen. Vooral in gebouwen die in de afgelopen decennia niet zijn gerestaureerd is grote winst te behalen. Dit vraagt wel om een investering, die nu deels gesubsidieerd kan worden.

Zo wordt het mogelijk om de meerkosten van monumentenglas ten opzichte van dubbelglas te subsidiëren. Dit geldt ook wanneer er een bij het monument passende warmtepomp wordt geïnstalleerd. Of wanneer de zonnepanelen vanwege het aanzien van het monument niet op het dak geïnstalleerd kunnen worden. De panelen kunnen dan vaak in de omgeving van het pand geplaatst worden, maar daarvoor zijn extra elektrische leidingen nodig. Hiervoor kan de eigenaar van het monument een vergoeding krijgen.

Ook bijdrage van de provincie
In de nieuwe subsidieverordening zijn diverse mogelijke maatregelen opgesomd en toegelicht. De gemeentelijke bijdrage bedraagt 20% van de gemaakte kosten. Aan de subsidie is ook een provinciale bijdrage gekoppeld. De hoogte van deze koppelsubsidie wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de provincie. Voor 2019 bedraagt die 73% van de gemeentelijke bijdrage. Daardoor krijgt een eigenaar van een monument een bijdrage van 34,6%. Voor dit jaar heeft de gemeente Aalten ruim 48.000 euro ter beschikking voor onderhoud, restauratie en verduurzaming van de gemeentelijke monumenten en molens. Van de provincie kan zo'n 35.000 euro verwacht worden.

Na toekenning twee jaar tijd voor uitvoering

Voor de regeling geldt 'op is op'. Bij eventuele overvraag kan een subsidieverzoek in het volgende kalenderjaar in behandeling worden genomen. Als de subsidie eenmaal is toegekend heeft de eigenaar twee jaar de tijd om de werkzaamheden uit te voeren.