De zonnewijzer op de Sint Joriskerk in Bredevoort. Foto: PR
De zonnewijzer op de Sint Joriskerk in Bredevoort. Foto: PR Foto:

Beleef de Tijd met Rembrandt en Stoffels

BREDEVOORT - Het hele jaar door zijn er verschilleden activiteiten in Bredevoort die met het sterfjaar van Rembrandt te maken hebben. Op vrijdag 14 juni do horloge- en klokkenmaker Jan Ubels uit Bredevoort de aftrap. Jan Ubels, ooit op zijn dertiende begonnen als hulpje bij een klokkenmaker en inmiddels al 42 jaar bezig met de tijd, houdt dan een lezing houden over de tijdmeting in de zeventiende eeuw. De lezing vindt plaats bij De Klokkenmaker, Prinsenstraat 6 in Bredevoort; de toegang is gratis.

Vandaag de dag is het de normaalste zaak van de wereld de tijd overal om ons heen te hebben. Men beseft vaak niet dat dat in de zeventiende eeuw heel anders was. Rond 1630, de tijd dat Hendrickje Stoffels in Bredevoort woonde, bestonden er al bijna vier eeuwen mechanische klokken. Eenvoudige slaande klokken regelden de uren van naar bed gaan en de dagelijkse routine in kloosters en het huishouden. In die periode was het alleen voor de gegoede burgerij weggelegd een horloge of een klok te bezitten en was de 'gewone man' afhankelijk van openbare tijdmeters zoals kerkklokken. Van massaproductie was geen sprake; een uurwerkmaker kon maar een paar horloges per jaar afleveren. Daarbij kwam ook nog dat er landelijk, laat staan Europees, niets was geregeld ten aanzien van een standaardtijd, waardoor elke plaats zijn eigen plaatselijk tijd had.
Voor deze lezing Beleef de Tijd met Rembrandt en Stoffels, op vrijdag 14 juni vanaf 17.00 uur, dienen belangstellenden zich aan te melden. Dit kan telefonisch via 0543-451825 maar ook via info@elcerlyck.nl of Deklokkenmaker@elcerlycl.nl. Bij de mail graag vermelden dat het de aanmelding voor de lezing betreft, met vermelding van aantal personen, naam, adres en telefoonnummer.