Afbeelding
Foto:

Wethouder Wikkerink: 'Menselijke maat als
uitgangspunt voor heel Laborijn'

'Direct aan de slag met de aanbevelingen'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Nadat op woensdag 12 juni het rapport van het onderzoek over de klachten van cliënten van Laborijn was gepresenteerd, is de gezamenlijke sociale dienst van Aalten, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek geen dag meer uit het nieuws geweest. Het aantal klachten van mensen, die via de participatiewet een uitkering krijgen, was vele malen hoger dan gedacht. Wethouder Joop Wikkerink is geschrokken van de omvang. "Vijftig procent ontevredenheid onder de klanten is niet niks. Die omvang is voor het bestuur reden geweest om direct aan de slag te gaan met de aanbevelingen uit het rapport."

Niet alles gaat fout bij Laborijn Aanvankelijk wilde de wethouder geen eigen reactie geven op het onderzoek. Afgesproken was dat de wethouder van Doetinchem namens de gemeenten commentaar zou geven. Dat veranderde toen de gemeente Oude IJsselstreek aankondigde uit Laborijn te zullen stappen. "Onverwacht, ondoordacht en oncollegiaal", noemde Wikkerink het. Daarna gaf hij op dinsdag 18 juni een uitgebreide toelichting in het Ronde tafelgesprek samenleving en later in de week had de wethouder nogmaals de tijd om zijn visie op klachten en aanpak toe te lichten. Dat gesprek vond plaats in de werkacademie van Laborijn in Aalten, want Wikkerink wil ook laten zien dat er zaken goed gaan bij Laborijn. Op de academie doen mensen, die een uitkering hebben, werkervaring op, kunnen ze cursussen volgen en een sollicitatietraining krijgen en worden ze attent gemaakt op geschikte vacatures. Het aantal uren dat ze er werken varieert. De reïntegratie, zoals het terugleiden van mensen die langdurig werkloos zijn geweest naar een baan of andere zinvolle tijdbesteding vaak wordt genoemd, is niet voor iedereen hetzelfde.

Eerst de mens en dan pas de regels In de werkacademie is bovendien het beschut werken ondergebracht voor mensen, die nog onder de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) vallen. Wikkerink benadrukt dat de klachten niet gaan over de mensen die op de werkacademie werken. "Al zal daar ook wel eens geklaagd worden, zoals overal op de werkvloer." De klachten zijn afkomstig van mensen die op een uitkering zijn aangewezen. Zij hebben zich vaak bij de eerste en hercontrole-gesprekken onheus bejegend gevoeld. De medewerkers van Laborijn waren niet inlevend genoeg en hadden te weinig oog voor de menselijke maat. "Die menselijke maat is er hier op de werkacademie wel, maar die moet ook bij de rest van Laborijn uitgangspunt zijn."


Lees verder op pagina 3