Afbeelding
Foto:

Aaltense muziekverenigingen zijn bereid muziekonderwijs te verzorgen

AALTEN – Tijdens het ronde tafelgesprek (RTG) samenleving sprak Robert Houwers in namens de Aaltense muziekverenigingen. Hij gaf aan dat de harmonie- en fanfareorkesten bereid zijn om een andere opzet van het muziekonderwijs te onderzoeken en hier een bijdrage aan te leveren. Per 1 augustus 2020 stopt de subsidie voor Boogie Woogie, dat vele jaren de muzieklessen heeft verzorgd. De muziekschool gaf aan de lessen niet te kunnen verzorgen voor de 80.000 euro die de gemeente Aalten er voor over heeft. Daarom heeft wethouder Hans te Lindert de muziekverenigingen benaderd met de vraag of zij het willen doen.

Bergen werk te verzetten
Het voorbeeld is Dinxperlo, waar Psalm 150 de muzieklessen verzorgt voor de leerlingen. De vereniging krijgt daarvoor 19.000 euro voor 35 leerlingen. Voor de Aaltense muziekverenigingen is voor de 75 harmonie- en fanfareleerlingen in principe 80.000 euro beschikbaar. Voor 34 leerlingen die andere lessen volgen bij Boogie Woogie is geen subsidie meer beschikbaar. Daarover waren al eerder afspraken gemaakt. Voor het schooljaar 2019 - 2020 zou de muziekschool hiervoor ook al geen geld meer krijgen. De muziekverenigingen hebben op 17 juni een goed overleg gehad met de wethouders Te Lindert en Wikkerink. Houwers gaf aan dat er nog wel "bergen werk verzet moeten worden" om tot een goede kwalitatieve invulling van het muziekonderwijs te komen. "Onze besturen kunnen dat niet alleen." Wethouder Te Lindert gaf daarna aan dat de gemeente de verenigingen zeker hierbij zal helpen "om onverminderd leerlingen op te kunnen leiden tot muzikanten",

Boogie Woogie is te duur
Hierna sprak René Vielvoije, bestuurslid en waarnemend directeur van Boogie Woogie, nog in. De koers die gevolgd gaat worden was echter al ingezet na de inspraak van Houwers. Toch legde hij nogmaals uit waarom de muziekschool niet met de 80.000 van Aalten kan uitkomen. Uit de reactie van wethouder Te Lindert bleek opnieuw dat de kloof groot en onoverbrugbaar is geworden. Ook beantwoordde hij alle vragen van de RTG-leden. Uit die vragen bleek dat de opvattingen van wethouder Te Lindert op steun kunnen rekenen. Kort samengevat is de opvatting dat de muzieklessen van Boogie Woogie te duur zijn.

Er rest dan ook niets anders dan om de subsidierelatie op een goede manier af te wikkelen. Omdat het stoppen gevolgen kan hebben voor het personeel, kan dit ook financiële consequenties voor Aalten hebben, Te Lindert gaf aan dit op een goede en respectvolle manier met Boogie Woogie te willen regelen. Op woensdag 19 juni werd overigens bekend dat de gemeente Oost Gelre wel door gaat met Boogie Woogie en het door de muziekschool aangegeven bedrag zal betalen. De enige verandering is dat de muziekverenigingen 30.000 euro krijgen, die ze naar eigen keuze kunnen uitgeven aan muziekonderwijs. De gemeenteraad van Winterswijk zal aanstaande donderdag eveneens besluiten tot en met 2021 Boogie Woogie volledig financieel te ondersteunen. Het streven is om daarna de subsidie te verlagen.