Afstappen bij de Joodse begraafplaats. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Afstappen bij de Joodse begraafplaats. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Bankjes, akkerranden, nestkastjes en dorpen in het groen

Ook in 2018 weer diverse projecten uitgevoerd dankzij de SAAP

door Bernhard Harfsterkamp

DINXPERLO – Elk jaar organiseert de stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland (SAAP) een fietstocht door het buitengebied, waarbij aandacht besteed wordt aan de projecten die het afgelopen jaar zijn uitgevoerd. Zoals het in de gemeente Aalten gebruik is, krijgen daarbij alle buutschappen en kernen om de beurt gelegenheid te laten zien, waarom hum omgeving zo aantrekkelijk is. Dit jaar mocht Dinxpers Belang de fietstocht organiseren. Na afloop overhandigde voorzitter Gerard te Hennepe van de SAAP het jaarverslag aan wethouder Ted Kok.

Duidelijke verschillen
Voor de fietstocht waren ook gemeenteraadsleden, andere leden van de politieke partijen en andere wethouders uitgenodigd. Een behoorlijk aantal fietste mee. Henk Meerdink moest er zelfs de fiets van zijn zoon voor lenen, want hij had al jaren geen fiets meer. Het fietsen bleek hij niet verleerd te zijn. De fietstocht ging langs de Joodse begraafplaats, die onderhouden wordt door Dinxpers Belang, het kleinste kerkje de Rietstap, aan de rand van het bedrijventerrein en daarna ging het richting Duitsland. Dat is onvermijdelijk wanneer je in de buurt van Dinxperlo bent. Wat dan altijd meteen opvalt is het verschil tussen het Nederlandse en Duitse landschap. Dat van de oosterburen is grootschaliger en saaier. Tegelijkertijd valt op dat er veel meer graan wordt verbouwd. Terug in Nederland wordt het landschap weer gevarieerder en kleinschaliger en vallen meteen de akkerranden op, intussen wel een van de paradepaardjes van de SAAP. Ook dit jaar wordt er weer geld voor het inzaaien van de randen bij boeren en particulieren beschikbaar gesteld.

'Het concept was al mooi'
Voor het jaarprogramma van de SAAP stelt de gemeente Aalten 17.500 euro ter beschikking. Hiervoor kan iedereen activiteiten indienen. De voorstellen worden beoordeeld door het bestuur van de SAAP, waarin alle organisaties die actief zijn en belangen hebben in het buitengebied zijn vertegenwoordigd. De uitvoering van de activiteiten leiden er toe dat het landschap aantrekkelijker wordt. Wethouder Kok had al eerder een concept jaarverslag overhandigd gekregen. "Het concept was al mooi", zei hij, maar hij begreep dat het nog vervolmaakt moest worden. "De SAAP doet goed werk. Het is altijd goed te zien dat er wat gebeurt." Kok zei dat hij tijdens de fietstocht "nieuwe dingen had gezien en al uitkeek naar de fietstocht van volgend jaar."

Nog geld voor nieuwe projecten
In 2018 werd het meeste geld uitgegeven aan de akkerranden. Zowel Lintelo's belang, de werkgroep akkerranden en Ons Aller Belang IJzerlo hebben voor bloemrijke randen, die aantrekkelijk zijn voor bij, vlinder en patrijs gezorgd. De landbouworganisatie LTO kreeg geld om voor het derde jaar op rij bankjes te plaatsen bij boerenbedrijven. In 2018 zijn er weer dertien toegevoegd. De LTO kreeg ook geld voor een scholenproject, waaraan elf groepen van de basisscholen hebben deelgenomen. Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Achterhoek zorgde voor het herstel van de entreepoort bij 't Walfort. Bij de Ahof zijn nestkastjes opgehangen, die zijn gemaakt door medewerkers van Estinea en Figulus. Door de samenwerking met de stichting Landschapsbeheer Gelderland konden opnieuw vele bomen aangeplant worden, waardoor dorpen in het groen werden gezet. Voorzitter Te Hennepe was tevreden over de resultaten, maar moest wel melden dat niet iedere aanvrager de uitgaven goed had verantwoord. Daarover wordt ook teleurstelling in het jaarverslag uitgesproken. Hij meldde tenslotte dat er nog er nog 2300 euro over is van 2018, waarvoor nog ideeën ingediend lunnen worden. Die komen bij net budget voor 2019, waarvoor al vorig najaar allerlei plannen zijn ingediend.

Fietsen langs de AA-strang. Foto: Bernhard Harfsterkamp