Afbeelding

'Can I come over?' wordt 'Will you come over?'

"En ben je weer gewend?" Deze vraag krijg ik nog steeds bijna elke dag om mijn oren geslagen, ook al ben ik alweer twee maanden terug in Nederland. De vraag 'wanneer ga je weer op reis?' volgt er vaak achteraan.

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

Een antwoord heb ik op beide vragen niet. Ja, het went snel, maar nu ik terug ben in Nederland, mis ik het contact met 'internationals', het spreken in een andere taal en het leren van een andere cultuur. Eenmaal gesetteld in mijn appartement voelde ik me nogal alleen. Als je twee jaar lang bij mensen thuis logeert en altijd mensen om je heen hebt gehad, is het lastig om weer alleen te wonen.

Dus in hoeverre heeft 'je ergens thuis voelen' wel met een plek te maken? Ik voel me thuis in Nederland omdat ik de taal spreek, mijn familie en vrienden weer zie en alles er bekend is. Maar ik voelde me ook thuis in Australië en Nieuw-Zeeland. Juist door de connectie die ik had met de 'locals'.

Daarom ben ik met een nieuw project gestart. Mijn project 'Can I come over?' heb ik omgetoverd tot 'Will you come over?' Gezien ik zelf even niet meer op reis ga, nodig ik de wereld voortaan bij mij thuis uit. Het lijkt me geweldig om als host Nederland te laten zien.

En mijn eerste gast is al op bezoek geweest; Lauren uit Perth. Weet je wat haar opviel aan Nederland? Een blik doperwtjes en worteltjes was het smerigste wat ze zich maar kon bedenken. En ze vroeg zich af waarom we in vredesnaam zulke kleine bakstenen hebben. "Dat duurt toch hartstikke lang om daarmee te bouwen?", was het eerste wat ze zei. En waarom we uit alle kleuren die we hebben, feloranje zonneschermen gebruiken. Maar er was ook veel positiefs te melden. Na een week verliet ze Nederland met een gerecht voor andijviestampot op zak. Zag ik hoe een oude Albert Heijn-cassière minutenlang met Lauren in het Engels bleef kletsen. Raakte ze verslaafd aan stroopwafels en drop. En vond ze het nachtleven van Breda veel toffer dan Amsterdam. En ik? Ik voelde me weer even op reis, ook al sliep ik in mijn eigen fijne bedje thuis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding