Kiosk en camperplek verbeteren bij Slingeplas. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Kiosk en camperplek verbeteren bij Slingeplas. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Gemeente Aalten wordt eigenaar Slingeplas

Vakantiepark de Twee Bruggen beoogd pachter recreatieplas

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten hebben op dinsdag 23 juli besloten de Slingeplas bij Bredevoort te kopen van Leisurelands. Het bedrijf had plannen om verblijfsrecreatie, onder andere met drijvende zomerhuisjes, meer ruimte te geven rondom de plas. Ook zouden er meer evenementen georganiseerd kunnen worden. Om dit mogelijk te maken werd een bestemmingsplan in procedure gebracht, waarin deze mogelijkheden waren opgenomen. Daartegen was zoveel verzet, dat de gemeente het plan weer in trok. Zonder extra ontwikkelingsmogelijkheden is de recreatieplas voor Leisurelands niet meer interessant. Daarom is het nu bereid de plas te verkopen.

De gemeente heeft de intentie de plas te verpachten aan het Vakantiepark de Twee Bruggen. Daarmee wordt volgens de gemeente gewaarborgd dat het recreatiegebied op een "aantrekkelijke wijze wordt geëxploiteerd". De huidige planologische mogelijkheden zijn daarbij het uitgangspunt en niet de plannen die :Leisurelands wilde realiseren. Die spelen echter nog werl een rol bij de taxatie van de waarde van de Slingeplas. Ook wordt een taxatie uitgevoerd op basis van de huidige situatie. Daarna wordt met Leisurelands onderhandeld over de verkoopprijs. De gemeente verwacht dat in het vierde kwartaal van 2019 besluitvorming over de aankoop en verpachting kan plaatsvinden. De gemeente Aalten koopt niet alleen de grote plas, maar ook de kleine Slingeplas, die er naast ligt. Dze zogenaamde politieplas ligt op grondgebied van buurgemeente Winterswijk. De ene gemeente zal daardoor grond bezitten in de andere.

Geen draagvlak
Wethouder Ted Kok herinnert zich nog goed de inloopbijeenkomst vorig jaar april in het Grachthuys in Bredevoort. "Dat was een hete avond. Er bleek grote weerstand te zijn tegen de plannen van Leisurelands." Vooral de mogelijkheid om er verblijfsrecreatie en evenementen mogelijk te maken stuitte op veel verzet. Dat verraste de wethouder, omdat deze ontwikkeling al in een door de gemeenteraad vastgestelde visie was aangekondigd. Blijkbaar drong het pas door toen er een informatieavond over het ontwerp bestemmingsplan werd georganiseerd. "Er was geen draagvlak"", zegt Kok. "Daarom zijn we het gesprek met Leisurelands aan gegaan. Zij hadden een inkomstenbron nodig om hun kosten te kunnen dekken. Toen dat niet meer mogelijk was, hebben we besloten afscheid van elkaar te nemen."

Geen plannen
Met de Twee Bruggen waren al eerder gesprekken geweest over de Slingeplas, maar toen was er geen interesse, Nu wel. Voor Hendrik-Jan Mensink is het ook een pragmatische keuze want zijn bedrijf heeft er geen belang bij, dat er bij Bredevoort een andere exploitant komt van zomerhuisjes. De Twee Bruggen was overigens niet in beeld om voor Leisurelands die huisjes te ontwikkelen, zoals het laatste jaar vaak is gesuggereerd. "Er was beperkt ruimte voor en het ligt te ver weg. Als gasten zich hebben gemeld bij onze receptie moeten ze daarna nog weer een tijd rijden voordat ze op de plek van bestemming zijn aangekomen." Mensink kan dan ook iedereen geruststellen, die bang is dat er niets zal veranderen nu de ene ondernemer is ingeruild voor een andere. De Twee Bruggen zal de recreatie bij de Slingeplas niet uitbreiden, maar zoekt wel naar mogelijkheden voor economische dragers. "We steken onze nek uit door de plas te pachten en te onderhouden. Dat kost geld en daarom zoeken we wel naar mogelijkheden voor inkomsten."

Goede buurman
De gasten op de Twee Bruggen maken al veel gebruik van de Slingeplas. "Niet zozeer om er te gaan zwemmen. Het functioneert vooral als wandelgebied." Via de noordwestelijke uitgang van het recreatiebedrijf ben je al snel bij de plas. Ook gebruikt de Twee Bruggen de recreatieplas al voor eigen kleinschalige evenementen. Mensink wil wel de kiosk en de camperstandplaats aantrekkelijker maken. Hij wil ook in gesprek met Natuurmonumenten of de Slingeplas een interessante locatie kan zijn voor een bezoekerscentrum, dat de start is voor fietsers en wandelaars om de aantrekkelijke omgeving verder te verkennen. Pas in het najaar zullen de definitieve afspraken gemaakt worden over de pacht van de Slingeplas. Hendrik-Jan Mensink wil daarvoor al in gesprek gaan met alle betrokkenen. Hij zit niet op weerstand te wachten, maar is op zoek naar draagvlak. De Twee Bruggen wil een goede buurman van Bredevoort zijn, zoals eigenlijk al zoveel jaren het geval is. En met een recreatieplas erbij wordt het aanbod van de Twee Bruggen aan de recreant alleen maar aantrekelijker en completer.

Gemeente Aalten wordt eigenaar recreatieplas. Foto: Bernhard Harfsterkamp