Verplaatsing supermarkt naar oude fabriek  krijgt vorm. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Verplaatsing supermarkt naar oude fabriek krijgt vorm. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Supermarkt kan naar
voormalige knopenfabriek

Ontwikkeling plangebied Bekendijk in volgende fase

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – In het noordelijk deel van het plangebied bij de Bekendijk wordt momenteel nog volop gebouwd. Door de gemeente is er al een park aangelegd. Rondom de voormalige knopenfabriek gebeurde tot voor kort nog niet veel, maar inmiddels zijn al enkele sloopwerkzaamheden bij de fabriek uitgevoerd. "Er was veel overleg nodig over hoe de woningbouw voor het project moest worden aangepakt en over de verplaatsing van de supermarkt", zegt wethouder Ted Kok. "Uiteindelijk zijn de afgelopen maanden alle overeenkomsten getekend."

Minder woningen, meer groen
Wethouder Kok noemt de ontwikkelingen bij de Bekendijk "historisch belangrijk voor Bredevoort". Oorspronkelijk zouden er 57 woningen gebouwd worden, maar door de crisistijd kwam dit niet van de grond. Eén van de ontwikkelaars ging daarbij failliet. In 2016 werden de plannen veranderd. Het plangebied werd in twee delen gesplitst en het aantal te bouwen woningen werd verminderd. Daarom kwam er ruimte voor een groenzone, die de gemeente inmiddels als park heeft ingericht. Dat wordt nog groter als de laatste fase van de plannen wordt uitgevoerd, In 2016 was er al het plan om de Sparsupermarkt te verplaatsen naar de knopenfabriek, maar om dat deel van het project rond te krijgen was meer tijd en overleg nodig.

Investering die veel voor Bredevoort oplevert
Bij de supermarkt in de knopenfabriek komen, zegt de wethouder 'vier betaalbare woningen'. Op het zuidelijk deel van het plangebied komen ook nog twee vrijstaande twee-onder-één-kapwoningen. Op de locatie van de Sparsupermarkt zullen twee woningen worden gebouwd. Om al deze ontwikkelingen financieel mogelijk te maken mag de ontwikkelaar op een bouwkavel bij de Koppelkerk één extra woning bouwen. Voor alle ontwikkelingen bij de Bekendijk heeft de provincie al subsidie gegeven en heeft de gemeente al eerder geïnvesteerd. Voor de uitvoering van alle plannen rondom de knopenfabriek zal de gemeente 190.000 euro bijdragen. De totale investering bedraagt ruim één miljoen euro. Voor de aanleg van een veilige oversteek in de Roelvinkstraat is ook nog extra geld nodig. Omdat uit het oorspronkelijke plan Bekendijk nog 123.000 euro beschikbaar was, is er ongeveer een ton euro nodig uit de algemene reserve. "Dat is een relatief groot bedrag", zegt wethouder Kok, "maar als je kijkt wat het allemaal voor Bredevoort oplevert is dit een goede investering." Als eerste zal de verbouw van de knopenfabriek tot supermarkt worden uitgevoerd. Hiervoor zal op korte termijn een omgevingsvergunning worden ingediend, die burgemeester en wethouders kunnen afhandelen. Voor de woningbouwonderdelen van het plan zijn aanpassingen van het bestemmingsplan nodig.

Op locatie supermarkt komen twee woningen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Park bij Bekendijk is inmiddels aangelegd, maar wordt nog groter. Foto: Bernhard Harfsterkamp