Rik van der Eerden van AZSV in het duel met FC Rijnvogels. Foto: Cor Hinkamp
Rik van der Eerden van AZSV in het duel met FC Rijnvogels. Foto: Cor Hinkamp Cor Hinkampinfo@hinkamp.com

AZSV verliest openingsduel competitie

AALTEN - AZSV is de competitie in de hoofdklasse A met een nederlaag begonnen. FC Rijnvogels ging met een 1-3 overwinning terug naar het verre Katwijk. Dit was meteen de eerste nederlaag bij de start van de competitie voor AZSV sinds 2007. Op 1 september van dat jaar werd er met 4-0 verloren bij csv Apeldoorn. Daarna volgden alleen overwinningen en enkele gelijke spelen bij de ouverture van de competitie.

Een fikse domper voor de ploeg van Dave de Jong, die samen met zijn assistenten Eric Arentsen en Erik Jurjus voor de volgende opstelling had gekozen. Jasper te Kolste stond in het doel, terwijl de achterhoede werd gevormd door aanvoerder Freek Mulder, Jonathan Goosen, Bram Rensing en Michael Vaags, die na bijna twee jaar blessureleed terugkeerde in de basis in een competitieduel. Het middenveld bestond uit Kars Vierwind, de van De Graafschap overgekomen Jardell Kruidbos en Sebastian Navis, die zijn debuut als basisspeler van AZSV maakte. In de aanval stonden Joost Rasing, Rik van der Eerden en de van DVC'26 gekomen Marciano van den Berg geposteerd.

De Aaltenaren kregen in de beginfase veelal de bal van FC Rijnvogels, dat afwachtend begon, maar met snelle tegenaanvallen probeerde het AZSV lastig te maken. Dat lukte behoorlijk goed en na ruim een kwartier kwamen de gasten op voorsprong. Een vrije trap van Jaap van Duijn werd door Max van Steen met het hoofd verlengd, 0-1. Met Jaap van Duijn is meteen de uitblinker aan de kant van FC Rijnvogels genoemd. De 28-jarige aanvaller komt sinds 2016 voor FC Rijnvogels uit, maar speelde ook bij de Beloften van PSV en Feyenoord. In de zomer van 2011 ging hij van Quick Boys naar ADO Den Haag en speelde zelfs in de Europa League met de Hagenezen tegen FK Tauras Tauragé uit Litouwen. Het profavontuur van Jaap van Duijn duurde slechts een jaar. Hij kwam via Spakenburg, Quick Boys en Noordwijk bij FC Rijnvogels terecht waar hij aan zijn vierde seizoen is begonnen.
Acht minuten had AZSV echter op gelijke hoogte moeten komen. Een pass van Jardell Kruidbos kwam bij Marciano van den Berg terecht, die de bal goed terug legde op Rik van der Eerden, maar diens inzet werd van de lijn weggehaald. Normaal gesproken zijn dit soort kansen een prooi voor Rik van der Eerden, maar de topschutter uit Doetinchem had niet zijn middag. Zes minuten later mocht hij namelijk van elf meter aanleggen, nadat scheidsrechter Elissen uit Udenhout in een duw van doelman Jeffrey Verkerk tegen Marciano van den Berg een strafschop zag. Doelman Verkerk maakte zijn fout goed door de matig ingeschoten bal van Rik van der Eerden te keren. Dit was een mentale tik voor de thuisclub, die in het restant van de eerste helft de gasten nog een aantal keren gevaarlijk voor het doel van Jasper te Kolste zagen komen. Schoten van Max van Steen, Arno Dijkstra en Jaap van Duijn leverden echter geen doelpunt op, zodat AZSV met een 0-1 achterstand de rust in ging.
In de pauze wisselde Dave de Jong twee keer. Hij bracht Sjoerd te Boekhorst voor Sebastian Navis en Nick van Breugel kwam in het veld voor Marciano van den Berg. AZSV begon met meer elan aan het tweede deel van dit eerste competitieduel maar kreeg na acht minuten een domper te verwerken. Dirk Jan van den Oever tikte de bal tegen de arm van Michael Vaags en scheidsrechter Elissen legde de bal opnieuw op de stip. Jaap van Duijn promoveerde dit buitenkansje tot een doelpunt en FC Rijnvogels leek op rozen te zitten. Nog geen twee minuten later zaten de roodwitten weer in de wedstrijd. Sjoerd te Boekhorst zag dat doelman Jeffrey Verkerk zijn verdediging nog aan het organiseren was en hij schoot een vrije trap van grote afstand in het lege doel, 1-1. AZSV kreeg weer extra energie en ging op jacht naar de gelijkmaker. Toen Arie de Vreugd na een grove charge op Joost Rasing met rood naar de kleedkamer kon, had de thuisclub een half uur lang een overwicht. De kansen waren echter niet besteed aan Jardell Kruidbos (twee keer) en Rik van der Eerden, totdat Jaap van Duijn op fenomenale wijze van zich deed spreken. Hij versierde een vrije trap op zo'n 30 meter van het doel van Jasper te Kolste en schoot de bal onhoudbaar in de kruising: 1-3.