"Meer aardigheid gekregen in schrijven." Foto: Bernhard Harfsterkamp

Ab van der Geest, drijvende kracht achter Bredevoorts Nieuws

Zolang de conditie het toe laat bezig blijven

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Nog altijd zit Ab van der Geest regelmatig op de publieke tribune bij de vergaderingen van de gemeenteraad. Notitieblok en pen zijn bij de hand, want als er zaken besproken worden die betrekking hebben op Bredevoort, zal hij er over schrijven voor het Bredevoorts Nieuws. Veertien jaar lang was Van der Geest ook zelf voor het CDA gemeenteraadslid. Die periode ligt inmiddels ver terug, want ruim twintig jaar geleden stopte hij als raadslid. Bij het Bredevoorts Nieuws was hij toen al betrokken, maar de laatste tien jaar zorgt hij voor de eindredactie.

Bredevoorts Nieuws startte in 1987 als een middenstandsblaadje. Er stonden al wel enkele artikelen tussen de advertenties. "Die waren vooral afkomstig van mensen die tegen de aanleg van Slingeplas waren en betrokken waren bij de Progressieve Partij", zegt Van der Geest, "Vanuit Bredevoorts Belang werd toen gevraagd of ik voor wat tegengeluid wilde zorgen. Ik wilde wel voor een neutralere blik zorgen en ben sindsdien betrokken." Hij droeg artikelen bij en werd voorzitter van de stichting Beheer Bredevoorts Nieuws. Die artikelen schrijft hij nog steeds, maar tegenwoordig zorgt hij voor de samenstelling van het acht bladzijden tellende "nieuws- en advertentieblad voor Bredevoort en omgeving". De oplage is 1700 exemplaren, zodat die omgeving ruim is, want Bredevoort zelf heeft 600 adressen. Ook inwoners van delen van het Winterswijkse Miste en Corle en uit de andere Aaltense buurtschappen Dale, Barlo, de Haart, Hollenberg en het Klooster kunnen het blad lezen. Het blad verschijnt eens per twee weken.

Afzetten
Bredevoorts Nieuws wordt gemaakt door vrijwilligers. De druk- en bezorgkosten worden gefinancierd met de opbrengst van de lokale adverteerders. Ongeveer de helft van de acht bladzijden bestaat uit advertenties. Voor de rest is het blad gevuld met eigen artikelen en aankondigingen van activiteiten die in Bredevoort en omgeving plaatsvinden. "Het blad is ontstaan", zegt Van der Geest, "Om niet afhankelijk te zijn van Aaltense berichtgeving over Bredevoort. Het is Bredevoort eigen om zich af te zetten tegen Aalten." De rubriek "Uit de gemeenteraad" was altijd al wel wat algemener van aard. Die werd vele jaren verzorgd door Joop Wikkerink, die in Bredevoort woont en al lang actief is in de Progressieve partij Aalten-Dinxperlo (PP). "Ik heb altijd waardering gehad voor hoe neutraal hij het neerschreef. Af en toe was er wel een typische PP-opmerking, maar dat stoorde niet." Van der Geest vindt het jammer dat Wikkerink sinds hij vorig jaar juli wethouder werd zijn bijdrage niet meer kan leveren. De burgemeester vond dat het niet paste bij zijn nieuwe functie.

Amsterdammer
Ab van der Geest heeft vooral na zijn pensionering "meer aardigheid gekregen in het schrijven". Hij wil het werk voor het Bredevoorts Nieuws nog wel even blijven doen. "Gelukkig laat de conditie dat nog toe." Maar intussen is hij al wel tachtig en zou een opvolger wel wenselijk zijn. Hij echter dat het in deze tijd lastig is om mensen te vinden, die het vrijwillig willen doen. Ab van der Geest heeft tot zijn 72ste gewerkt. In 1971 kwam hij als geboren en getogen Amsterdammer naar Bredevoort. Hij werkte bij het bedrijf Rivièra, dat verwarmingselementen maakte voor caravans. Begin jaren zeventig moest het bedrijf weg uit het Amsterdamse havengebied en ging het op zoek naar een nieuwe locatie. Het werd de vroegere Colafabriek tegenover de Spar in Bredevoort. Van Amsterdam naar Bredevoort was een grote overgang, zeker voor zijn vrouw, maar geleidelijk aan vonden ze hun plek in de gemeenschap. Zijn vrouw doordat ze leesmoeder werd op de school van de kinderen en Ab door actief te worden in de plaatselijke politiek. In 1976 kwam hij voor de KVP in de gemeenteraad en vanaf 1978 voor het CDA.

Hobby
In het bedrijf klom Van der Geest geleidelijk aan op en werd hij verkoopdirecteur voor heel Europa, waardoor hij veel op reis was. Het was soms lastig, maar het viel te combineren met het gemeenteraadswerk. "Je mag toch één hobby hebben?" In de jaren negentig ging het slechter met Rivièra en begon Van der Geest voor zichzelf. Vijftien jaar lang had hij een agenturenfirma. Hij was een soort vertegenwoordiger, maar tegelijkertijd ook leverancier van allerlei producten. De laatste jaren hield hij zich alleen nog bezig met glaswerk voor diepvrieseilanden in supermarkten. Ook als zelfstandige trok hij heel Europa door. Maar nadat hij acht jaar geleden met pensioen ging was er meer tijd voor Bredevoorts Nieuws en voor een andere hobby, radio maken. Al weer vele jaren verzorgt hij een praatprogramma op de maandagavond op Aladna FM. "Altijd met gasten uit de politiek of met mensen die maatschappelijk actief zijn." Eens in de vijf weken verzorgt hij daarnaast samen met Theo Bauhuis het zaterdagmiddagprogramma Achterhoek Actueel met gesprekken over actualiteiten en activiteiten in Aalten en omgeving. "Het is leuk om te doen en zolang het kan ga ik door."